| Ngo's betogen aan Buitenlandse Zaken tegen Israëlische inval in Jenin.

Ngo's betogen aan Buitenlandse Zaken tegen Israëlische inval in Jenin

© Belga
06/07/2023

Verschillende belangenorganisaties, waaronder CNCD-11.11.11. en Palestina Solidariteit, hebben donderdag rond 16 uur in Brussel actiegevoerd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de inval van het Israëlische leger in het Palestijnse dorpje Jenin, op de Westelijke Jordaanoever.

De organisaties eisen dat Buitenlandse Zaken stappen onderneemt om de inval te veroordelen. Ze vragen onder meer de installatie van een militair embargo en een handelsverbod met de Israëlische nederzettingen. De politie van Brussel/Elsene laat weten dat er ongeveer 80 deelnemers aanwezig waren bij de actie en dat alles in kalmte verliep.

De inval in Jenin vond plaats in de nacht van 2 op 3 juli en heeft twaalf Palestijnen het leven gekost, onder wie vijf kinderen. Dinsdag liet Israëlisch president Benjamin Netayahu verstaan de militaire operatie af te ronden.

'Militair embargo'

De actievoerende belangenorganisaties willen "de aanvallen van het Israëlische bezettingsleger aan de kaak stellen en eisen dat onze regeringen eindelijk maatregelen nemen om Israël te dwingen een einde te maken aan de vervolging van de Palestijnen door het apartheidskoloniaal regime van Israël", aldus Marie Dupuy van CNCD-11.11.11. "We roepen de Belgische regering op om een militair embargo in te stellen tegen Israël en alle handel met de Israëlische nederzettingen te verbieden en zo te weigeren medeplichtig te zijn aan oorlogsmisdaden."

Volgens de ngo's moet ook op Europees niveau dringend actie ondernomen worden om de Israëlische agressie een halt toe te roepen. "België moet oproepen tot een opschorting van het associatieverdrag tussen Israël en de Europese Unie. Dit op basis van Artikel 2 van het Verdrag betreffende de Europese Unie over het respecteren van de mensenrechten." Daarnaast moet de Belgische regering ook bijdragen aan alle internationale initiatieven die erop gericht zijn Israël ter verantwoording te roepen voor zijn verantwoordelijkheid als bezettingsmacht van Palestina, aldus Dupuy.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni