Niet-begeleide minderjarigen op straat: rechtbank verklaart zich onbevoegd

© PhotoNews

Verschillende terreinorganisaties trokken naar de rechtbank omdat zij vaststelden dat het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in Brussel rondzwerft, toeneemt. Zij stellen de Belgische staat en Fedasil in gebreken vanwege een niet-adequate aanpak. De Franstalige arbeidsrechtbank van Brussel oordeelt nu dat ze niet bevoegd is in deze zaak.

Het platform ‘Kinderen op de vlucht’, dat de belangrijkste trekker is in deze zaak, beraamt zich om te zien welke nieuwe acties mogelijk zijn. Andere organisaties die zich bij de zaak aansluiten zijn SOS Jeunes, Dokters van de Wereld, het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, Artsen zonder Grenzen.

Fedasil is niet bevoegd in het dossier, klinkt het op het kabinet Sammy Mahdi (CD&V), dat daarvoor naar de dienst Voogdij wijst. “Iedereen moet zijn missie uitvoeren. Ook Dienst Voogdij en de gemeenschappen,” klinkt het. “Tot en met september werden er trouwens 500 extra plaatsen gecreëerd voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NMBV)."

Niet op straat achterlaten

Woordvoerster Sieghield Lacoure ontkent dat de jongeren geen plaats krijgen toegewezen en dat mensen met kinderen op straat worden achtergelaten. Ze bevestigt wel dat de dienstverlening enkel beschikbaar is tijdens de openingsuren.

Het kabinet Mahdi heeft het kabinet Justitie gevraagd na te gaan hoe hun voogdijdienst sneller tests kan laten uitvoeren om te verifieren of iemand echt minderjarig is. Zo kan sneller plaats vrijgemaakt worden in de opvangplaatsen voor degenen die echt minderjarig zijn.

Volgende ochtend

De laatste maanden was het aantal niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) dat Fedasil zag binnenkomen hoog. Terreinwerkers stellen vast dat kwetsbare jongeren regelmatig te horen krijgen zich de volgende ochtend opnieuw aan te melden om een opvangplek toegewezen te krijgen, stellen de organisaties. Dat betekent dat deze jongeren de nacht op straat of in kraakpanden doorbrengen.

De organisaties wilden staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) aan zijn wettelijke plicht om in overeenstemming met de Opvangwet voor alle NBMV een aangepaste omkadering te voorzien. Bij het opvangen van NBMV moet het hoger belang van het kind steeds als de eerste overweging gelden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?