Nieuwe leegstandwet moet woningnood bestrijden

In het Brussels parlement is een nieuwe ordonnantie goedgekeurd die de leegstand en verkrotting efficiënter moet bestrijden. Zeven jaar geleden werd al eens zo'n ordonnantie goedgekeurd. Maar die bleek niet te werken.

De woningnood in het Brussels Gewest wordt onder andere veroorzaakt door leegstand en verkrotting. Om die fenomenen efficiënter te bestrijden, is in het Brussels parlement een aangepaste ordonnantie over openbaar beheersrecht goedgekeurd.

"Als een gebouw leeg staat of ongezond is, kunnen de openbare diensten dat gebouw in beheer nemen, renoveren, en aan sociale tarieven verhuren. Dat kan tot de kosten van de renovatie terugverdiend zijn," zegt Brussels parlementslid Elke Van den Brandt (Groen!).

Tot nog toe kon een gemeente een leegstaand pand maximaal negen jaar in eigen beheer houden. Daarna moest de eigenaar het terugkrijgen. Door die krappe termijn kon een gemeente de renovatiekosten niet terugverdienen via verhuur.

Geen enkele Brusselse gemeente maakte dan ook gebruik van het openbaar beheersrecht. Het gewestelijk leegstandfonds, waaruit gemeenten konden putten om verloederde woningen op te knappen, bleef onaangeroerd.

Of de uitbreiding van de beheerstermijn de gemeenten nu wel over de streep trekt, is afwachten. Leegstand en verkrotting bestrijden, zijn een goede manier om de woningnood te helpen oplossen. Die nood is nu gigantisch.

"Er staan 16.000 woningen leeg terwijl er 30.000 mensen op de wachtlijst staan voor een sociale woning," weet Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V). "Wij willen zo veel mogelijk instrumenten in het leven roepen om die leegstand te bestrijden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?