Nog altijd wordt minder dan de helft GAS-boetes Molenbeek betaald

De achterstand die de gemeente Molenbeek heeft met het innen van GAS-boetes is nog niet weggewerkt. Minder dan de helft van de boetes is betaald. De achterstand zal halverwege 2018 zijn weggewerkt, belooft de burgemeester.

In totaal schreef de gemeente Molenbeek in 2016 ruim 15.000 boetes uit voor foutparkeren, sluikstorten en andere overtredingen. Ongeveer de helft van die boetes werd niet direct betaald. Wanbetalers  kregen daarvan voorlopig nog geen herinnering, blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag Molenbeeks gemeenteraadslid Jef Van Damme (SP.A). Ruim 6.000 dossiers wachten nog op betaling. Dat terwijl burgemeester Françoise Schepmans (MR) in december vorig jaar beloofde extra personeel aan te werven om de achterstand weg te werken. 

Straffeloosheid
“Het gaat hier om opvolging van betalingen, niet om juridisch ingewikkelde procedures,” zegt Jef Van Damme, die de kwestie, net als vorig jaar, aankaartte. “De mensen zouden gewoon een brief moeten krijgen over herinnering van hun betaling, en als ze dan nog niet betalen moet er een deurwaarder komen. In totaal mag zo’n procedure maximaal een jaar in beslag nemen.”

“Het is ongelooflijk dat er nog boetes openstaan van 2013, 2014. Daardoor behouden de mensen het gevoel van straffeloosheid. Alle inspanningen die de gemeente levert, zoals camera’s plaatsen tegen sluikstorten of extra agenten inschakelen om foutparkeerders te controleren worden daardoor tenietgedaan. Ik vind het wraakroepend een burgemeester die oud-burgemeester Philippe Moureaux en de PS verwijt kleine criminaliteit niet te hebben aangepakt, dat zelf ook niet doet.”

Achterstand weggewerkt in 2018
Er is wel degelijk vooruitgang geboekt, klinkt het verweer op het kabinet van burgemeester Schepmans. Er is een extra persoon halftijds ingezet op de administratieve dienst, en er is nieuwe software aangekocht die het opvolgen van achterstallige betalingen vergemakkelijkt. “De betaalgegevens zijn nu gekoppeld aan het overzicht van openstaande GAS-boetes,” legt kabinetschef Mustafa Er uit. “Daardoor kunnen de verschillende diensten in één oogopslag zien wie er wel of niet heeft betaald. Daarvoor gebeurde dat allemaal manueel. Het nieuwe systeem wordt gebruikt sinds januari dit jaar. Alle herinneringen voor 2016 worden nu verstuurd, en nog voor de zomer van 2018 zal de achterstand zijn weggewerkt,” zegt Er.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?