© Read My Lips | Volgens professor internationale betrekkingen aan de UCL Amine Ait-Chaalal "zijn de relaties tussen België en de VS niet echt veranderd" na een jaar Donald Trump.

Nog steeds geen Amerikaanse ambassadeur voor België en EU

© BRUZZ
20/01/2018

Twee van de drie Amerikaanse ambassadeurs die in Brussel gevestigd zijn, zijn een jaar na de eedaflegging van president Donald Trump nog niet vervangen. Enkel de NAVO heeft met Kay Bailey Hutchison al een Amerikaanse ambassadrice, een ambassadeur voor België of de Europese Unie is er nog niet.

Volgens professor internationale betrekkingen aan de UCL Amine Ait-Chaalal "zijn de relaties tussen België en de VS niet echt veranderd" na een jaar Donald Trump. Wel wijst de prof erop dat er nog geen Amerikaanse ambassadeur in België werd aangeduid.

"Er bestaan geen regels over hoe lang het duurt vooraleer er een nieuwe ambassadeur benoemd wordt", klinkt het bij Amerikaanse ambassade in Brussel, die er ook niet van op de hoogte is wanneer er een diplomaat aangeduid zal worden. "De beslissing blijft in handen van de president."

"Dit is redelijk uitzonderlijk", meent Ait-Chaalal. Het is namelijk de gewoonte dat de ambassadeurs die benoemd werden door de vorige administratie, in functie blijven tot een nieuwe ambassadeur wordt gevonden. "In het geval van de Trump-administratie hebben de drie in Brussel gevestigde ambassadeurs op 20 januari 2017 hun functie moeten neerleggen", aldus Ait-Chaalal.

De Amerikaanse ambassade blijft functioneren onder leiding van zaakgelastigde Matthew Lussenhop, en "de Amerikaanse diplomatie is niet geblokkeerd".

"Op symbolisch en politiek vlak bevindt de ambassadeur zich echter op het hoogste niveau van de diplomatieke hiërarchie", zegt Ait-Chaalal. "De zaakgelastigde beschikt niet over hetzelfde politieke en diplomatieke gewicht als de ambassadeur."

Het benoemingsproces van een ambassadeur kan een tijdje duren, aangezien de aangeduide diplomaat nog moet bevestigd worden door de Senaat. "De posten worden steeds geleidelijk aan opgevuld, dat is altijd al zo geweest", klinkt het bij de Amerikaanse ambassade.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Donald Trump , Amerikaanse ambassade

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie