De compromistekst van verduidelijker Bart De Wever (N-VA) voorziet substantieel meer geld voor Brussel. Een deel van dat bedrag is gekoppeld aan de hervorming van de Brusselse instellingen. Doordat PS, CDH en Ecolo de tekst verwerpen, lijken nieuwe verkiezingen steeds onafwendbaarder.

Na vier uur lectuur was het oordeel van Elio Di Rupo (PS) duidelijk. Voor hem is de nota "te eenzijdig en te provocerend". Bovendien zouden de voorgestelde hervormingen de ontwikkeling van Wallonië en Brussel "wurgen." Ook CDH en Ecolo reageerden afwijzend. Opvallend is dat CD&V, SP.A maar ook Groen! wel verder willen op basis van de door De Wever voorgestelde tekst.

In de nota van De Wever krijgt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 100 miljoen euro in 2011, 200 miljoen in 2012 en 300 miljoen vanaf 2013. Daar kan nog 50 miljoen euro per jaar bijkomen als Brussel efficiënter bestuurd wordt. Onder meer de Franstalige onderhandelaars vragen een structurele herfinanciering van 500 miljoen euro per jaar.

Het extra geld voor Brussel moet komen van de hervorming van de financieringswet (die zou de opbrengst uit de personenbelasting moeten verhogen) en de afschaffing van het zogenaamde trekkingsrecht van de gemeenschapscommissies. Dat wil zeggen dat de VGC en de COCOF niet langer geld zouden krijgen van het Brussels Gewest maar enkel nog van de gemeenschappen en/of de federale overheid.

GGC wordt bevoegd voor kinderbijslag
De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) zou bevoegd worden voor kinderbijslag in Brussel. Daartegenover staat dat de ministers van de Vlaamse en Franse gemeenschap voortaan volwaardig stemrecht krijgen in het college van de GGC in plaats van een louter adviserende stem.

Een werkgroep moet zich buigen over het taalevenwicht en de dienstverlening in het hoofdstedelijk gewest.

Over grote mobiliteitsvraagstukken zouden de verschillende betrokken gewesten voortaan verplicht moeten overleggen.

Nog volgens de nota zou de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde worden gesplitst. In de zes faciliteitengemeenten rond Brussel zouden de mensen wel nog op Brusselse lijsten kunnen stemmen. De rondzendbrief Peeters, die zegt dat inwoners van de faciliteitengemeenten elke keer opnieuw moeten vragen om een document in het Frans te krijgen, verdwijnt. Voortaan zouden de bewoners om de drie jaar zo'n aanvraag moeten indienen.

Brusselse rechtbanken blijven federaal
Ook justitie zou hervormd worden. De gemeenschappen worden bevoegd voor de organisatie en werking van de rechtbanken, met uitzondering van onder meer het hof van cassatie, de raad van state en het grondwettelijk hof. Het gerechtelijk arrondissement Brussel blijft wel volledig een federale bevoegdheid.

Behalve de Vlaamse partijen reageerden ook de commentatoren in de Vlaamse kranten positief op de voorstellen van De Wever. Aan Franstalige kant waren er veel bedenkingen. Onder meer ULB-politoloog Pascal Delwit stelde zich vragen bij de strategie op RTL-TVi. "Als je echt een akkoord wil, maak je de tekst niet publiek tien minuten nadat je hem naar de onderhandelaars hebt gestuurd," aldus Delwit die ook vindt dat de Vlaamse eisen te ver doorwegen, onder meer over de herfinanciering van Brussel, dat niet als volwaardig derde gewest wordt herkend.

Wat nu?
Het is onduidelijk hoe het nu verder moet. Volgens De Wever zijn de onderhandelingen dood. "Het verhaal is voorbij," liet hij al optekenen.

Ondanks de afwijzing door zijn partij van de nota-De Wever blijft Brussels minister-president Charles Picqué (PS) voorstander van verdere onderhandelingen. "Ik stel voor dat wij verder onderhandelen op basis van de nota die voorligt," zegt hij. "Maar dat zal een moelijke oefening worden omdat de nota onevenwichtig is."

Om 17 uur gaat De Wever langs bij de koning. De mogelijkheid van nieuwe verkiezingen doemt steeds meer op, al wil niemand dat voorlopig gezegd hebben. Elio Di Rupo liet zo al weten dat "de PS tegen nieuwe verkiezingen is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni