Nota-Di Rupo versterkt Brussels Gewest

© brusselnieuws.be
05/07/2011
De formateursnota van Di Rupo voorziet onder meer in een overheveling van bevoegdheden als toerisme en beroepsopleidingen naar het Gewest. Er zou ook een grootstedelijke gemeenschap komen voor structureel overleg met het hinterland. Over grote mobiliteitsvraagstukken bijvoorbeeld, maar ook over welke oprit nu precies dicht mag.

Di Rupo spreekt in zijn nota over een grootstedelijke zone met Brussel en ruime omgeving - goed voor 1,8 miljoen inwoners. Vertegenwoordigers van de drie betrokken gewesten zouden in een zogenaamde grootstedelijke gemeenschap overleggen over gewestelijke bevoegdheden "die het belang van de gewesten overschrijden." Ook gemeenten en provincies kunnen zich aansluiten.

"Nauwe samenwerkingsverbanden tussen Brussel en zijn hinterland zijn essentieel en voordelig voor elk van de drie Gewesten," schrijft de formateur. "Deze verbanden zijn in het bijzonder belangrijk op het vlak van werk, economie, ruimtelijke ordening, mobiliteit, openbare werken en milieu."

Unilateraal afritten sluiten verboden
Met name op het vlak van mobiliteit zou de grootstedelijke gemeenschap een belangrijke rol vervullen. "Een op- of afrit van de Ring rond Brussel sluiten of onbruikbaar maken, kan niet zonder de voorafgaandelijke toestemming van de drie gewesten," klinkt het. Daarnaast zou er binnen de NMBS een filiaal worden opgericht waarin de drie gewesten en de federale staat vertegenwoordigd voor de uitbating van het Gewestelijk Expres Net (GEN).

De formateur doet ook enkele voorstellen om het bestuur van het Brussels Gewest efficiënter te maken. Zo zou de minister-president het veiligheidsbeleid gaan coördineren. Die zou dan een regionaal veiligheidsplan kunnen opstellen en de verschillende politiereglementen "harmoniseren met respect voor de bijzondere bevoegdheden van de gemeenten."

Het Gewest krijgt een sterkere rol op het vlak van opleiding en rekrutering van politieagenten. De functie van gouverneur verdwijnt. Zijn bevoegdheden worden overgenomen door de minister-president.

Gewestelijke richtlijnen inzake mobiliteit
Het Gewest zou ook richtlijnen kunnen uitvaardigen op het vlak van mobiliteit. "Zoals de Europese richtlijnen zullen deze richtlijnen een verplicht resultaat vooropstellen maar de gemeentebesturen vrij laten in hoe en met welke middelen ze dit resultaat bereiken. De gemeentelijke autonomie en de nood aan een coherent beleid worden op deze manier verzoend."

Het parkeerbeleid wordt een gewestelijke bevoegdheid en de bevoegdheidsverdeling tussen gemeenten en Gewest op het vlak van netheid wordt "geherdefinieerd."

Het aantal openbare sociale huisvestingsmaatschappijen wordt teruggebracht.

Het Gewest wordt ook bevoegd voor sportinfrastructuren, beroepsopleiding (via een akkoord met de gemeenschapscommissies) en toerisme. Di Rupo vindt het ook wenselijk "om de bevoegdheid over de biculterele aangelegenheden van gewestelijk belang naar het Brusselse Gewest over te hevelen."

De formatienota van Di Rupo

De nota Di Rupo omvat ook een belangrijk Brusselluik. Zo krijgt het Gewest meer geld en bevoegdheden en wordt ook de mogelijkheid van tweetalige lijsten ingevoerd. Lees alles over de nota (ook het document zelf) en de reacties die ze losweekt in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni