Nota Vande Lanotte: pendelaars financieren Brussel

© centralasian
De nota van bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) voorziet een koppeling van de Brusselse financiering aan het aantal pendelaars dat in de stad werkt. Het document vermeldt bovendien een extra enveloppe voor mobiliteit, infrastructuur en stadsontwikkeling. [met integrale passage over Brussel].

De nota die Vande Lanotte woensdag aan de onderhandelaars uitdeelde, voorziet dat 20 tot 30 procent van de personenbelasting die pendelaars betalen, naar het Brussels gewest vloeit. Dat melden verschillende kranten die het document konden inkijken.

De bemiddelaar kiest voor die formule omdat de responsabilisering op basis van fiscale draagkracht voor Brussel onvoldoende betrouwbaar is. Door het grote aantal pendelaars weerspiegelt het Brussels aandeel in de personenbelasting niet de economische impact van dit gewest, luidt het in de nota.

Omdat ook EU-ambtenaren geen personenbelasting betalen in het gewest, komt er ook voor die groep een extra bijdrage voor het gewest. Een gelijkaardige formule wordt voorgesteld voor internationale ambtenaren en diplomaten.

Zoveelste studie
"Er zijn al zoveel studies geweest," reageert Brussels minister van Financiƫn Jean-Luc Vanraes bij FM Brussel. "Ik vind dat we moeten kijken naar de noden van iedereen, niet vanuit het ene standpunt tegen het andere." Ook wat Europa betreft heeft de minister zijn twijfels: "Ik zie niet in hoe Belgiƫ opnieuw zou kunnen onderhandelen met Europa zonder risico voor Brussel als Europese hoofdstad."

Hieronder de passage over Brussel uit de nota-Vande Lanotte:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?