Omwonenden dienen klacht in tegen reclame Brussels Airport

© Belga
21/12/2016

Een tiental buren hebben dinsdag klacht ingediend tegen een advertentie over de nationale luchthaven die zaterdag in twee Franstalige kranten verscheen. Ze noemen de reclame "leugenachtig en vals" en zeggen dat ze gebruik maakt "van valse stukken en manipulatie ten koste van de volksgezondheid".

De gewraakte reclame waarin Brussels Airport "enkele waarheden over de nationale luchthaven wou weergeven", verscheen zaterdag in L'Echo en La Libre Belgique. Het was La Libre zelf die als eerste over de klacht schreef, en de advocaat van de klagende partijen bevestigde het nieuws ook aan persbureau Belga.

De klacht wordt toegevoegd aan het in opbouwde zijnde strafdossier over Brussels Airport, rond een reeks aan potentiële inbreuken qua geluidshinder, fijn stof of slaapproblemen.

In de paginagrote advertentie behandelt de luchthaven vijf punten. Zo stellen de reclamemakers dat de luchthaven de grootste privé-werkgever is van Brussel en in de top-vijf staat in Wallonië. Ook zouden de geluidsklachten van omwonenden met de helft zijn gedaald sinds 2000.

De advertentie stelt ook dat Zaventem niet de enige luchthaven is die minder dan 20 kilometer van een grote stad ligt, ook in bijvoorbeeld Parijs, Amsterdam en Madrid is dat het geval. Cargovluchten weghalen uit Zaventem zou 'economische en sociale zelfmoord' betekenen volgens de reclame. Brussels Airport verdedigt ook het idee dat een wet rond de vliegroutes het einde zou betekenen aan de juridische onzekerheid rond de luchthavenactiviteiten.

De bewonersvereniging 'Bruxelles Air Libre' wil die punten een voor een weerleggen. "De tekst een aaneenschakeling van drogredenen met als doel de publieke opinie te manipuleren door op de gevoelige snaar in te spelen", zeggen ze.

Volgens de advocaat is het vrij uitzonderlijk dat de bewoners hiervoor naar de strafrechtbank stappen. Ze zegt geen weet te hebben van een eerder geval.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni