Voor de onderhandelaars is de vakantie voorbij. Vanaf dinsdag ontvangt formateur Elio Di Rupo (PS) de voorzitters van de acht onderhandelende partijen. De splitsing van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde staat vooraan op de agenda.

Dinsdag zou de juridische dienst van de Kamer de wetsvoorstellen over B-H-V klaar hebben. Daarna komen de begroting en sociaal-economische dossiers op tafel. Een bijeenkomst met al de partijen samen is voor vrijdag.

Bij de onderhandelingen speelt de kwestie Brussel een grote rol. Volgens de nota van formateur Di Rupo zou de dotatie voor de hoofdstad jaarlijks stijgen om in 2015 461 miljoen te bereiken. De Brusselse instellingen moeten eenvoudiger. In de nota is ook sprake van tweetalige lijsten bij de gewestverkiezingen en een modernisering van de taalwet. Die twee laatste onderwerpen wil CD&V buiten de onderhandelingen houden.

Het overleg belooft hard te worden, zei vice-premier Steven Vanackere (CD&V) het afgelopen weekend in De Standaard/Het Nieuwsblad. Maar er is een kans op slagen. Op voorwaarde dat FDF-voorzitter Olivier Maingain niet mee onderhandelt wegens te radicaal. Maingains herhaalde eis voor een uitbreiding van Brussel noemt Vanackere 'dom en allerminst ernstig'. Maingain vraagt zich dan weer af of CD&V de Vlaamse regering het minderhedenverdrag kan doen aanvaarden. Een compensatie voor de Franstaligen in ruil voor de splitsing van B-H-V. CD&V wil het minderhedenverdrag buiten de onderhandelingen houden.

Intussen dringt Open VLD-voorzitter Alexander De Croo er op aan dat er snel een communautair akkoord komt. Er is in het huidige economische crisisklimaat geen tijd meer voor langdurige onderhandelingen, zei De Croo maandag op Radio 1. Ook SP.A-voorzitster Caroline Gennez wil een snel akkoord rond B-H-V.

De formatienota van Di Rupo

De nota Di Rupo omvat ook een belangrijk Brusselluik. Zo krijgt het Gewest meer geld en bevoegdheden en wordt ook de mogelijkheid van tweetalige lijsten ingevoerd. Lees alles over de nota (ook het document zelf) en de reacties die ze losweekt in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni