Onkelinx kondigt decumul aan

© BX1

De Franstalige socialistische partij PS zal op 21 augustus uitpakken met een nieuw partijprogramma. Daarbij zal een volledige decumul op het vlak van functies en verloningen centraal staan. Dat heeft Brussels PS-voorzitter Laurette Onkelinx vrijdag bekendgemaakt in een interview met La Dernière Heure. Ze zal hierdoor zelf ook een functie moeten opgeven.

De PS wil naar voren treden met een nieuwe identiteit. Met het programma dat op 21 augustus bekendgemaakt wordt, zal de "new PS" gearriveerd zijn, aldus Laurette Onkelinx. "Men moet niet blijven jammeren over het verleden. Het hoofd moet terug omhoog, nadat men de fouten uit het verleden erkend heeft", zegt ze in dat interview.

Centraal in dat nieuwe programma is de volledige decumul van mandaten. "Zo kunnen we plaats maken voor een nieuwe generatie van verkozen socialisten", zegt ze aan RTBF. Dit betekent ook dat Onkelinx zelf een keuze zal moeten maken tussen haar mandaat als PS-fractieleider in de Kamer en haar functie als voorzitter van de Brusselse partij-afdeling.

Geflopt
In het interview met de Waalse openbare omroep zegt Onkelinx ook nog dat ze niet gelooft dat haar partij uit de Brusselse regering zal verdwijnen. "Wanneer Benoit Lutgen zijn offensief lanceerde, moet hij vergeten zijn dat er in de Brusselse regering 3 Nederlandstalige en 3 Franstalige partijen zitten", zegt ze. "En dat is een zeer hecht team. Toen (CDH-minister, red.) Fremault geprobeerd heeft de uitsluiting door te voeren, is dat op een flop uitgedraaid."

De bal ligt dus volledig in het kamp van de Brusselse CDH. "Zal de lokale afdeling een zekere onafhankelijkheid opeisen, of zal ze blijven luisteren naar de baas? Défi heeft al laten weten dat het niet van plan is de Brusselse meerderheid te veranderen. Hetzelfde geldt voor de Vlaamse partijen en voor de PS. We zullen dus zien wat de Brusselse CDH zal doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Kabinetsmedewerkers moeten mandaten aangeven

politiek 1518090223

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook