Onkelinx: 'Schaf VGC en Cocof af'

© Dieter Telemans

Laurette Onkelinx (PS) pleit voor de afschaffing van de gemeenschapscommissies zoals de VGC en Franstalige tegenhanger Cocof. "Brussel moet een echt tweetalig gewest worden, met tweetalige lijsten." Voor de N-VA kan alvast geen sprake zijn van de afbouw van de Vlaamse Gemeenschap in het Brussels gewest.

Laurette Onkelinx (PS) gaat in een interview met Le Soir in op vragen over de institutionele versnippering in Brussel. Volgens de voorzitter van de Brusselse PS is het antwoord simpel: schaf instituten zoals de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en Franstalige tegenhanger Cocof af. Ook de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) moet dan logischerwijs op de schop.

Gevraagd naar de vraag om de vereenvoudiging van de Brusselse instituten die vooral aan Vlaamse kant luid klinkt, zegt Onkelinx: “Wat zouden jullie denken van een volledige vereenvoudiging van de Brusselse instituten? Geen VGC, GGC of Cocof meer? Wat als we ervoor zouden zorgen dat Brussel een écht tweetalig gewest wordt, met tweetalige lijsten?”

N-VA brandt dat voorstel meteen af. "De motivatie van Laurette Onkelinx om de bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel af te bouwen kan ze zelf niet menen of dan moet ze dringend naar de dokter", vindt fractieleider Johan Van den Driessche. "Ik heb zelden zo'n ongeloofwaardig voorstel gehoord. Zij maakt van de vereenvoudiging van de Brusselse structuren een politiek project".

Voor de N-VA heeft de politieke aanwezigheid van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel "een grote meerwaarde voor alle inwoners van dit gewest. Het best wordt dit geïllustreerd door het Nederlandstalig onderwijs dat door haar kwaliteit en tweetalig karakter enorm gegeerd is en vandaag voor 75 procent bevolkt wordt door leerlingen die thuis geen Nederlands spreken. Maar er zijn ook de talrijke Vlaamse cultuurhuizen en gemeenschaps- en zorginstellingen die ook voor niet-Nederlandstaligen echte bakens zijn."

Brusselse lobby

Een fusie van de verschillende Brusselse politiezones ziet Onkelinx nog altijd niet zitten, ook al erkent ze dat er meer samenwerking nodig is tussen de verschillende zones.

Tussendoor zet Onkelinx graag haar Brusselse collega Guy Vanhengel (Open VLD) in de bloemetjes. “Zonder het Waalse gewest en enkele Vlaamse vrienden zoals Guy Vanhengel zouden we nooit de herfinanciering van Brussel verkregen hebben”, aldus Onkelinx.

Onkelinx lanceerde recent ook een Brusselse lobby met Vanhengel als vice-voorzitter en leden van alle Brusselse partijen buiten de N-VA en de PTB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?