Onrust in Molenbeek houdt aan: burgemeester vervroegd out, gemeenteraadsleden bedreigd

JB
© BRUZZ
23/10/2023

Het blijft rommelen in de Molenbeekse politiek. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) is vervroegd op vakantie vertrokken na een woelige gemeenteraadszitting, ondertussen circuleren er pamfletten waarin wordt opgeroepen om te “spugen” op twee gemeenteraadsleden uit de oppositie.

Na een turbulente zitting van de gemeenteraad achter gesloten deuren afgelopen woensdag is Molenbeeks burgemeester Moureaux nog niet teruggekeerd naar haar bureau.

“Ze is donderdag vervroegd op vakantie vertrokken en keert na de herfstvakantie terug, op 6 november,” laat haar woordvoerder weten aan BRUZZ. Voor de goede orde: in de Franstalige schoolkalender duurt de herfstvakantie twee weken, van 23 oktober tot 6 november.

Uitdijende crisissfeer

Dat Moureaux donderdag al haar kat stuurde naar het gemeentehuis, wijst op de uitdijende crisissfeer in Molenbeek. Het gesloten deel van de gemeenteraad voorbije woensdag ging er naar verluidt hevig aan toe. Dat kwam onder meer door de klacht die gemeenteraadsleden Ahmed El Khannouss (Molenbeek Autrement) en Michel Eylenbosch (onafhankelijke) hadden ingediend bij zowel de politie als de lokale autoriteiten.

De oppositieleden hadden ontdekt dat er tot 29 keer een verschil was tussen de dagorde zoals behandeld tijdens de collegevergaderingen en de versies die online beschikbaar gesteld werden voor de gemeenteraadsleden. Vervalsing, luidt de aanklacht – het ging dan ook nog eens om “gevoelige dossiers,” zei El Khannouss.

Het kabinet van burgemeester Moureaux antwoordde op de klacht met de belofte de nodige documenten te zullen “analyseren.”

“Deze intimidatie hoort niet thuis in onze samenleving en druist in tegen de waarden van respect, dialoog en sociale cohesie die ons verenigen”

Rachid Ben Salah (DéFI), Molenbeeks gemeenteraadslid

'Laten we op ze spugen'

Ondertussen zijn twee gemeenteraadsleden – El Khannouss en Rachid Ben Salah (Défi) – erachter gekomen dat zij het doelwit zijn van nogal agressieve pamfletten die momenteel in de Molenbeekse straten opgehangen worden. “Twee Molenbeekse oppositiepolitici vernielen het leven van de mensen en maken van Molenbeek een puinhoop,” staat er onder meer te lezen op de affiches. “Tfou alihum,” gaat de tekst verder, wat zoveel betekent als: “Laten we op ze spugen.”

De folders circuleren sinds voorbije week, net toen de klacht van El Khannouss en Eylenbosch naar buiten kwam, en ook enkele dagen nadat Ben Salah in een brief aan de Brusselse overheid had opgeroepen tot het ontslag van burgemeester Moureaux. Het kabinet van Brussels minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (Défi) wacht met betrekking tot die klacht op een advies van de overheidsdienst Brussel Plaatselijke Besturen.

In een reactie aan BRUZZ laat Rachid Ben Salah weten dat hij de verspreiding van de pamfletten “onaanvaardbaar” vindt. “Deze intimidatie hoort niet thuis in onze samenleving en druist in tegen de waarden van respect, dialoog en sociale cohesie die ons verenigen. Ik heb nog geen klacht ingediend, maar ik sluit niet uit dat ik dat in de nabije toekomst zal doen om ervoor te zorgen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor deze daad worden geïdentificeerd en ter verantwoording worden geroepen,” aldus Ben Salah.

Aan RTBF reageert El Khannouss dan weer dat hij zou hebben opgevangen wie de pamfletten heeft verspreid en een gerechtelijke klacht voorbereidt. “Dit is aanzetten tot geweld, het zijn ernstige feiten,” aldus de gewezen schepen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni