Ook Brussels parlement wil vertrekpremie schrappen

© tvbrussel
04/10/2013
Ook de Brusselse parlementairen zien af van hun vertrekpremie bij ontslag. Alle fracties in het Brussels parlement zijn het erover eens dat de gouden handdruk naar de prullenmand moet.

Dat heeft parlementsvoorzitster Françoise Dupuis (PS) gezegd. Dupuis wil de kwestie aankaarten op eerstvolgende vergadering van het bureau van het parlement.

In de nationale media was er de afgelopen dagen grote commotie over de premies die politici opstrijken als ze vrijwillig opstappen uit een parlement. Alle niveaus van ons land hebben die vertrekpremie ondertussen afgeschaft, Brussel nog niet.

"De vertrekpremie bedraagt een vergoeding van twee maanden parlementaire wedde per jaar dat men gezeteld heeft", legt ondervoorzitter van het parlement Walter Vandenbossche (CD&V) uit. Concreet: een parlementslid verdient 9.000 euro bruto per maand. Wie één jaar parlementair is en ontslag neemt krijgt 18.000 euro bruto. Iemand die tien jaar zetelt, heeft recht op 180.000 euro opzegvergoeding.

Consensus
Het is een regel die heel wat burgers kwaad maakt. "En dat begrijp ik", zegt Dupuis. "Ik roep daarom iedereen op redelijk te worden."

"Er is een grote consensus binnen de meerderheid om ons te aligneren en dus afstand te doen van de uittredingsvergoeding bij vrijwillig vertrek", bevestigt Vandenbossche.

Ook Brussel gaat de uittredingsvergoeding dus afschaffen. Maar wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk. Het parlementaire jaar opent in de hoofdstad pas op 16 oktober. Vanaf dan kan het voorstel gestemd worden. "Het kan vroeger, maar dat wordt moeilijk", zegt Dupuis.

Kloof met voormalig beroepsleven
Hoge vertrekpremies moeten aan banden gelegd worden, maar politici hebben geen werkzekerheid en willen dus ook de garantie geen armoezaaier te worden.

"Je zetelt vier, acht of meer jaren in een parlement, en er groeit al snel een grote kloof tussen het voormalige beroepsleven en de huidige activiteit", zegt Vandenbossche. "Er is altijd een enorm risico dat je dan plots geen parlementair meer bent, en dan moet je zoals iedereen de kans en de tijd krijgen om een nieuwe job te vinden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni