Federale, Vlaams en Europese verkiezingen van 26 mei 2019: Didier Reynders en Charles Michel (MR)
© PhotoNews | MR-voorzitter Charles Michel (rechts) en Didier Reynders (archiefbeeld).

Ook militanten MR scharen zich achter Waalse regeringsdeelname

© Belga
12/09/2019

De militanten van MR hebben donderdagavond in Namen unaniem het licht op groen gezet voor de deelname van hun liberale partij aan de Waalse en Franse Gemeenschapsregering.

De militanten schaarden zich in Namen-Expo achter de regeerakkoorden voor het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap die de liberalen begin deze week hebben gesloten met de socialistische PS en het groene Ecolo. Eerder op de avond had ook de PS de nieuwe regeringen al de zegen gegeven. Ecolo spreekt zich later op donderdagavond nog uit.

Bij de opening van het congres hamerde partijvoorzitter Charles Michel bij de ongeveer 400 aanwezigen op de liberale accenten in de regeerakkoorden. "Ondernemingszin en de zin voor initiatief zijn de motoren voor economisch succes, sociale cohesie en om de klimaatuitdaging aan te gaan", zei de ontslagnemende premier en toekomstige voorzitter van de Europese Raad.

Ambitieus

Het regeerakkoord met de PS en Ecolo bevat onder meer 4 miljard euro investeringen, een optrekking van de werkgelegenheidsgraad van 63,7 naar 68,7 procent, 55 procent minder uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 en een bevestiging van de onderwijshervorming (Pacte d'exellence).

Hoofdonderhandelaar Willy Borsus onderstreepte dat er in de nieuwe legislatuur geen nieuwe belastingen zullen ingevoerd worden. Net als Michel zette de uittredende minister-president van het Waalse Gewest ook de verdere ontwikkeling van de regionale luchthavens van Charleroi en Luik in de verf, als motoren voor jobcreatie.

Nomen nescio

Borsus weigerde in te gaan op zijn persoonlijke toekomst. De leiders van de drie coalitiepartners zitten donderdagavond nog samen in Namen om de verdeling van de bevoegdheden te beslechten en de namen van de ministers in te vullen. Michel liet aan enkele journalisten verstaan dat het nog niet zeker is dat die namen donderdagavond reeds gekend zullen zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, waalse regeringsvorming, franse gemeenschap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie