© Photonews | In 1998 liep het Antifascistische Front (AFF) al door de Brusselse straten om te betogen tegen een congres van het Vlaams Blok.

'Fascists not welcome'-betoging mag doorgaan

SVG
© BRUZZ
27/05/2023

Op Pinkstermaandag vindt een groot evenement van het Vlaams Belang plaats op de Kunstberg. Een verbod door burgemeester Philippe Close (PS) werd vrijdag ongedaan gemaakt door de Raad van State. Die oordeelt hetzelfde over de tegenbetoging.

Maandag organiseert een twintigtal organisaties, waaronder de socialistische vakbond, aan het Poelaertplein de betoging Fascists Not Welcome. Het is een protestactie tegen de manifestatie van het Vlaams Belang aan de Kunstberg.

Ze verzetten zich tegen het discours van Vlaams Belang. “Hun racistisch, seksistisch, xenofoob en LGBTQIA-foob discours versterkt de ongelijkheid in de samenleving”, klinkt het. De oproep werd mee ondertekend door een veertigtal organisaties.

Samen met de Vlaams Belang-betoging van maandag had Brussels burgemeester Philippe Close de gelijktijdige betoging aan het Poelaertplein verboden, om reden van openbare orde.

Maar net zoals bij de Vlaams Belang-manifestatie oordeelt de Raad van State dat het verbod een ongeoorloofde inperking is van de vrijheid van meningsuiting. Het verbod is dus geschorst en de betoging kan doorgaan, laat de Raad van State weten.

Op de tegenbetoging worden 500 betogers verwacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie