Van links naar rechts: Bianca Debaets, Pascal Smet, Cécile Jodogne, Guy Vanhengel, Rudi Vervoort, Céline Fremault, Didier Gosuin en Fadila Laanan van de Brusselse regering.

| De Brusselse regering is verdeeld over de decumul. In principe is een wisselmeerderheid over de kwestie mogelijk, maar de vraag is of Pascal Smet (SP.A) het zo hard wil spelen.

Als het van CD&V en Open VLD afhangt, komen er in Brussel geen strengere regels rond de decumul. Aan Nederlandstalige zijde staat SP.A alleen binnen de regering. Maar of die een wisselmeerderheid met Groen zien zitten om het dossier erdoor te krijgen, is lang niet zeker. “Men doet de eigen taalgroep de duvel niet aan,” waarschuwt Guy Vanhengel (Open VLD) alvast.

De vraag naar strengere regels omtrent het combineren van verschillende politieke functies kwam er in de nasleep van de schandalen rond de Luikse intercommunale Publifin en de Brusselse vzw Samusocial. Vooral aan Franstalige zijde is de vraag groot: PS, Ecolo en Défi onderschrijven het voorstel, waaronder burgemeesters en schepenen niet langer in het parlement zouden kunnen zetelen.

Koele minnaars

Maar aan Nederlandstalige zijde valt er minder enthousiasme op te tekenen. Zowel CD&V als Open VLD tonen zich zaterdag in De Morgen koele minnaars van de decumul.

“De graaischandalen hebben niets, maar dan ook niets te maken met de cumul. Dat ging over buitensporige vergoedingen,” aldus Vanhengel in De Morgen. Hij verzet zich hevig tegen de decumul, die volgens hem de lokale verankering onderuit zou halen. Een mening die ook de N-VA toegedaan is.

“Daar moeten wij het als Nederlandstalige partijen van hebben,” gaat Vanhengel verder. “Met onze lokale mandatarissen halen we ook in het Gewest meer stemmen. En hoe meer stemmen we hebben, hoe meer gewicht we krijgen in de ogen van de Franstalige partijen.”

Gulden middenweg

De CD&V probeert nog op zoek te gaan naar de gulden middenweg. Zij kunnen zich wel vinden in een compromis dat enkel van toepassing zou zijn op burgemeesters, aldus staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V). Schepenen verbieden te cumuleren, is voor haar dan weer een brug te ver.

Afkoelen

De bal komt zo in het kamp van de SP.A te liggen. Die partij voerde zelf al regels rond de decumul in, en zou die graag uitgebreid zien naar het Gewest. Maar daarvoor is normaal een meerderheid nodig in beide taalgroepen, en die is er zonder de Open VLD en CD&V niet aan Nederlandstalige zijde.

Al is het dossier daarmee niet noodzakelijk dood. Mocht de decumul er enkel aan Franstalige kant door geraken, kan er na een ‘afkoelingsperiode’ van 30 dagen opnieuw gestemd worden door het parlement. Daarbij zou slechts een meerderheid van een derde aan Nederlandstalige zijde noodzakelijk zijn.

En die is er, zolang de SP.A bereid is samen met Groen en – mogelijk – de PVDA ‘voor’ te stemmen. Tegen haar Nederlandstalige coalitiepartners in dus.

Duvel

Maar of de socialisten zo'n wisselmeerderheid zien zitten, is lang niet zeker. Vanhengel voert de druk meteen op. “Het zou de allereerste keer zijn dat het zover komt,” besluit hij. “Men doet de eigen taalgroep niet de duvel aan.”

Minister Pascal Smet (SP.A) houdt de boot nog even af. Via zijn woordvoerder laat hij aan BRUZZ weten dat de decumul een principieel partijstandpunt van de SP.A blijft. Maar gevraagd of het het waard is om ondanks tegenwind van de coalitiepartners het voorstel er met een wisselmeerderheid door te krijgen, wenst Smet niet te reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni