Lydia_Peeters_Minister_Cultuur

| Lydia Peeters wordt minister van Mobiliteit en Openbare Werken

Open VLD kiest voor Somers en Peeters, Rutten niet in Vlaamse regering

LG
© Belga
02/10/2019

De partij Open VLD stuurt Bart Somers en Lydia Peeters naar de nieuwe Vlaamse regering. Somers wordt viceminister-president en minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur. Lydia Peeters krijgt de portefeuilles Mobiliteit en Openbare Werken.

Dat heeft partijvoorzitster Gwendolyn Rutten woensdag bekendgemaakt via Twitter. Dat betekent dus ook dat Rutten zelf niet in de regering stapt.

Bart Somers wordt in de nieuwe Vlaamse regering viceminister-president en bevoegd voor Samenleven en Binnenlands Bestuur. Daarmee kiest hij na vijftien jaar opnieuw voor de Vlaamse regering. Hij is momenteel burgemeester van Mechelen en fractieleider van Open VLD in het Vlaams Parlement. Daarnaast was hij in het verleden Vlaams minister-president, partijvoorzitter en Kamerlid.

In de aanloop naar de verkiezingen liet Somers duidelijk verstaan dat hij graag opnieuw minister zou worden, om zijn Mechels project uit te breiden naar heel Vlaanderen. "Tot in het buitenland komt men kijken naar de Mechelse aanpak", zei hij net voor de verkiezingen. "We stellen duidelijke regels, maar zijn uitgesproken inclusief. Ook Vlaanderen heeft zo'n aanpak nodig. Want een verdeelde ­samenleving is een onveilige samenleving." Zijn bevoegdheden lijken geknipt om die ambitie te proberen realiseren.

Hij wordt immers bevoegd voor samenleven en binnenlands bestuur. Hieronder vallen de bevoegdheden binnenlands bestuur, integratie en inburgering, gelijke kansen, stedenbeleid, bestuurszaken, personeel en organisatie.

Lydia Peeters werd bij de rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 verkozen in de kieskring Limburg. Nadat haar partijgenoot en collega-minister Sven Gatz minister in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering werd en daardoor in conflict kwam met voorzitter Gwendolyn Rutten, kreeg Peeters op 18 juli 2019 zijn bevoegdheden Cultuur, Jeugd en Media. Ook werd ze die dag viceminister-president van de Vlaamse Regering.

De Vlaamse regeringsvorming in augustus 2019 met Bart Somers (links), Gwendolyn Rutten en Lydia Peeters rechts.) Somers en Peeters zullen later Vlaams minister worden

| Bart Somers en Lydia Peeters achter Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten tijdens de onderhandelingen over een Vlaamse regeringsvorming in augustus 2019. Somers en Peeters worden vandaag minister in de regering Jambon I.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, vlaamse regeringsvorming, Lydia Peeters, Bart Somers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni