Opiniestuk: Atletische sporten

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
28/05/2008
Deze week is het honderd jaar geleden dat Sporting Club Anderlecht werd opgericht. Dat gebeurde, zo staat te lezen op de website van de Brusselse voetbalclub, in café Concordia in de D'Aumalestraat, waar een twaalftal supporters besloot om een club op te richten "die de opdracht krijgt om binnen de gemeente Anderlecht de atletische sporten in het algemeen en het voetbal in het bijzonder te ontwikkelen." De overwinning tegen AA Gent in de Beker van België zet die honderdste verjaardag luister bij.

Helaas komt RSC Anderlecht dezer dagen ook op een minder leuke manier in het nieuws dan met atletische sporten in het algemeen en voetbal in het bijzonder. Namelijk met de rellen tussen Anderlecht-supporters en jongeren van allochtone origine in het centrum van Anderlecht, de afgelopen dagen, die een spoor van vernieling hebben getrokken. Er zijn aanwijzingen dat het de komende dagen opnieuw tot gewelddadige confrontaties zou kunnen komen - je kunt je voorstellen dat de inwoners van Anderlecht, een gemeente die de laatste tijd sowieso een treurige reputatie met zich meetorst, er niet bepaald gerust op zijn.

Voor de reputatie van RSC Anderlecht is dit evenmin goed. "De club distantieert zich van iedere actie van geweld, die overigens niets te maken heeft met de sportieve geest van het voetbal," luidde het commentaar de afgelopen dagen. De club kan ook moeilijk veel worden verweten: de hooligans die afzakken naar voetbalwedstrijden, zouden, als het voetbal nog niet zou zijn uitgevonden, allicht op een andere manier hun agressie en hun racistische inzichten botvieren. Ook de politie mag niet de zwarte piet worden toegeschoven: de enige verantwoordelijken zijn de twee partijen die voor de ellende hebben gezorgd.

Toch kan het geen kwaad de aanpak van politie en gemeente van de afgelopen dagen te evalueren. Er is onder meer kritiek op het feit dat meer dan negentig procent van de relschoppers die werden aangehouden, allochtone jongeren waren, alsof de hooligans niets te verwijten viel. De uitleg van de politie: de hooligans heeft men op één plein kunnen houden, terwijl de allochtonen uitzwermden en op verschillende plaatsen vernielingen aanrichtten. Bovendien zijn de hooligans al bekend bij de politiediensten, dus was hun administratieve aanhouding niet meer nodig om ze te identificeren.

Terecht of niet terecht: de allochtone jongeren zullen vooral onthouden dat zij telkens opnieuw worden geviseerd, dat er voor hen andere - strengere - maatstaven gelden dan voor anderen. Als ze zich nog niet helemaal hebben teruggetrokken in hun eigen kring omdat ze geen aansluiting kunnen vinden met onze maatschappij, dan bevestigt dit hen toch weer in die overtuiging.
En daar zou ik toch iets willen vragen aan de eeuweling: in plaats van te zitten broeden op dure transfers, moet u uw energie misschien eens heel expliciet steken in een grootschalige campagne om uw publiek gekleurder te maken dan het nu is. Om meer allochtone jongeren uit de buurt, die u nu niet bereikt, en die misschien voor Noord-Afrikaanse ploegen supporteren, op de tribunes te krijgen. Onder het motto: Waaile zaain van Anderlecht? Of zoiets?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni