Oplossing voor bezet crisiscentrum valt op koude steen bij asielzoekers en vrijwilligers

© Belga
14/03/2023
Updated: 14/03/2023 19.56u

De oplossing die het Brussels Gewest in samenwerking met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) had gevonden voor de asielzoekers die het gebouw aan de Koning Albert II-laan in Sint-Joost-ten-Node bezetten, wordt niet op gejuich onthaald door de betrokkenen.

"Zeventien mensen opgevangen door Samusocial, vierendertig mensen die naar een gebouw kunnen omkaderd door het vluchtelingencomité (Umbrella Refugee Comitee & Ukrainian Voice Refugee Comitee) en veertien andere mensen die onderdak krijgen in tijdelijk gebruikte gebouwen van het Brussels Gewest." Zo luidde dinsdagnamiddag de aanhef van een persbericht van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

De opvang van al deze mensen zou worden gecoördineerd door Bruss'help, luidde het. Nadien zouden zij zo spoedig mogelijk ten laste worden genomen door Fedasil. Er werd ook op gewezen dat de 27 bezetters van de brug in Molenbeek, die door de gemeente Sint-Jans-Molenbeek waren geregistreerd maar bij de evacuatie niet aanwezig waren, een uitnodiging hadden gekregen van Fedasil en daar deze week zouden worden opgevangen.

"Deze oplossing maakt een vrijwillige ontruiming van het gebouw mogelijk, zodat mensen opnieuw kunnen worden gehuisvest. Het voorstel wordt aan de bewoners overgemaakt", aldus nog Vervoort.

Maar die lopen niet zo warm voor het voorstel. "De asielzoekers hebben over het voorstel overlegd, maar besloten er niet op in te gaan omdat de plaatsen tijdelijk zijn", zegt Ike Teuling, een woordvoerder van het Collectif de Soutien. "De bewoners eisen vooral te worden opgenomen in het netwerk van Fedasil. Het is ook hun plicht deze mensen een humane opvang te bieden, en zolang dat niet geregeld is blijven wij dit pand bezetten."

Teuling verwijst voor de beslissing van de bewoners van het kraakpand naar de asielzoekers van de Paleizenstraat en beweert dat sommigen onder hen een tijdelijke plaats kregen, maar nadien opnieuw op straat werden gezet. Het kabinet-Vervoort ontkent dat echter met klem. "Er wordt niemand weggestuurd uit onze noodopvang totdat Fedasil hen kan integreren", zegt de woordvoerster van Brussels minister-president Vervoort (PS), Zeynep Balci. "Dat is niets nieuws maar is altijd zo geweest en geldt ook voor de inwoners van de Paleizenstraat. Er worden gradueel asielzoekers van de tijdelijke opvang van het Gewest aan Fedasil overgedragen." Volgens de vrijwilligers die de asielzoekers in het kraakpand bijstaan klopt dat niet. "Er zijn verschillende asielzoekers in het gebouw die kunnen bewijzen dat ze na de ontruiming van het Paleizenstraat werden opgevangen door het Gewest, maar nu niet meer over een opvangplaats beschikken waardoor ze zonder dit kraakpand op straat zouden zitten."

Wat betreft de politieblokkade waardoor onder meer advocaten, maar ook voedsel en medicijnen het pand maandag moeilijk binnenkonden, geeft Teuling mee dat hun advocaten nu een zaak hebben aangespannen en gewonnen. "Mensen zouden nu dus vrije toegang tot het gebouw moeten krijgen." Het is nog onduidelijk of dat op dit moment ook het geval is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni