| Fabian Maingain (Défi) kreeg als oppositieraadslid een zitje in de raad van bestuur van Gial om het beheer van de vzw te controleren.

Oppositie blijft sceptisch over beheer Gial

MD
© BRUZZ
27/03/2018

Belangrijke documenten die ontbreken. Een reis naar de Verenigde Staten van de bevoegde schepen georganiseerd door Proximus. En natuurlijk de problematische contracten van de consultant-directeur en van de woordvoerder van ex-burgemeester Yvan Mayeur. De oppositie blijft ook na hun opname in de raad van bestuur van Gial met veel vragen zitten bij het beheer van de vzw.

Na de onthullingen over de vzw Gial waar een zelfstandige consultant 18 jaar lang een directeursfunctie vervulde en zo 1.000 euro per dag verdiende, had de oppositie van de Stad-Brussel een zitje gekregen in de raad van bestuur van Gial. Enkel zo kunnen ze wettelijk toegang krijgen tot alle nodige documenten van de vzw, was het argument van het stadsbestuur.

Zoubida Jellab (Ecolo) en Fabian Maingain (Défi) kregen de afgelopen weken de kans om de nodige documenten in te zien, en kwamen maandag hun bevinden voorleggen op de gemeenteraad. Waar Maingain eerst nog de werknemers prees voor het geleverde werk en de documenten die aangeleverd werden, is de conclusie van het gemeenteraadslid voor het beheer van Gial allesbehalve positief. “We beschikken nog steeds niet over alle nodige documenten, zoals de mogelijke onkostenvergoedingen voor bestuursleden. En er zijn al meerdere tekenen geweest dat op vlak van openbare aanbestedingen de regels niet werden gerespecteerd."

'Wet overtreden'

Ook de aanstelling van Fabrice Voogt bij de vzw Gial, terwijl die in de praktijk als woordvoerder van voormalig burgemeester Yvan Mayeur fungeerde, blijft problematisch. “Er is geen enkel document te vinden dat die medewerker gedetacheerd werd, er is zelfs geen duidelijke omschrijving van zijn functie. Dat is echt een probleem”, aldus Maingain.

En dan is er ook nog de befaamde reis naar de Verenigde Staten van de bevoegde schepen Mohamed Ouriaghli (PS), op uitnodiging van Proximus. Waar Maingain dat op een “ongepaste reis” hield, is er voor Zoubida Jellab (Ecolo) en Didier Wauters (CDH) wel duidelijk een wet overtreden. “Uit de documenten blijkt dat de reis enkele dagen na het aflopen van een openbare aanbesteding heeft plaatsgevonden, waarbij Proximus een kandidaat was. Maar de reis werd dus wel al voorbereid tijdens de lopende aanbesteding. Elk contact tussen de overheid die de opdracht uitschrijft en een kandidaat is bij wet strikt verboden”, aldus Jellab.

"Het gebrek aan controle is tekenend voor het wanbeheer van dit stadsbestuur"

Fabian Maingain

Ecolo stelt zich ook nog steeds vragen bij het contract van de ‘consultant-directeur. “Waarom is dat contract verlengd in 2012, terwijl er toen wel al een juridisch advies was dat volgens ons wel degelijk op wettelijke problemen wijst? Waarom werd die functie niet opnieuw opengesteld voor concurrerende kandidaten?” Voor de oppositie zijn er dus nog verschillende grijze zones waar, ook als bestuurslid van Gial, geen sluitend antwoord is op gekomen. “Het gebrek aan controlemechanismen is tekenend voor het wanbeheer van dit stadsbestuur”, vindt Maingain. “Het gaat over vzw’s van de Stad, wij zouden als gemeenteraad daar dan ook volledige inzage en controle over moeten hebben.”

Schepenen houden onschuld staande

Schepen Karine Lalieux (PS) hield in haar reactie wel vol dat het contract van de consultant-directeur onder haar voorzitterschap nooit als problematisch bestempeld werd. “Een juridische analyse stelde dat het risico op schijnzelfstandigheid erg klein was, dus het was geen prioriteit.” De schepen wees er daarbij ook nogmaals op dat het aantal zelfstandigencontracten onder haar beleid was verminderd van 12 naar 3. “Ik heb altijd in alle transparantie gewerkt, en zonder onkostenvergoedingen of zitpenningen.”

Ook huidig voorzitter Mohamed Ouriaghli (PS) wees erop dat hij het contract van de directeur onmiddelijk heeft ontbonden toen een nieuw juridisch advies dat contract eind 2017 als problematisch bestempelde. “De enige reden dat we hier zitten te praten over Gial, is omdat het stadsbestuur zelf die audit heeft besteld”, klonk het. Over de reis op uitnodiging van Proximus, wou de schepen zich niet uitgebreid uitlaten omdat er een gerechtelijk onderzoek loopt. “Maar het is absurd om te stellen dat Proximus – een overheidsbedrijf – een voorzitter van een vzw zou hebben proberen omkopen”, nam burgemeester Philippe Close (PS) het op voor zijn schepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, vzw Gial, Karine Lalieux, Mohamed Ouriaghli

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni