Oppositie over VGC-akkoord: 'VGC wordt verzwakt met vaag akkoord'

© BRUZZ
| De oppositie is niet te spreken over de kersverse regeerverklaring van de VGC.
Updated: 20-07-2019 - 17:39

De Raad van de Vlaamse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (VGC) heeft meerderheid (10) tegen oppositie (6) bij één onthouding (Agora) de regeerverklaring van het College van de VGC goedgekeurd. Vanuit de oppositie klonk de kritiek dat in het regeerakkoord teveel verwarring geschapen wordt tussen gemeenschaps- en gewestbevoegdheden.

Voor Mathias Vanden Borre (N-VA) is dit regeerakkoord 'een zwaktebod en, als het van deze meerderheid afhangt, het begin van het einde van de Vlaamse vertegenwoordiging in Brussel'. Er worden volgens hem 'dezelfde linkse recepten gehanteerd die van Brussel in 30 jaar tijd één van de armste Europese hoofdsteden heeft gemaakt'.

Hij hekelde de pogingen van de meerderheid om de Vlaamse Gemeenschap in Brussel te ontmantelen, terwijl die Vlaamse Gemeenschap massaal investeert in onderwijs, welzijn en cultuur in Brussel. "Jullie steken de bedelhand uit, maar tegelijk keren jullie Vlaanderen de rug toe", zo is Vanden Borre duidelijk.

reactie Mathias Vanden Borre (N-VA)

Ook Vlaams Belang en CD&V ontevreden

Dominiek Lootens (Vlaams Belang) sprak van het slechtste VGC-akkoord ooit, inhoudelijk een mager beestje. Hij had net als de N-VA kritiek op de gezamenlijke voorlezing. "Het is blijkbaar de bedoeling de verwarring zo groot mogelijk te maken, ervoor te zorgen dat niemand er nog zijn weg in vindt om uiteindelijk de gemeenschappen te laten vallen en alle gemeenschapsbevoegdheden te vergewestelijken".

Ook Bianca Debaets (CD&V) stelde vast dat de meerderheid de gewest- en gemeenschapsmaterie door elkaar haalt. Ze doet dat volgens haar wellicht doelbewust 'om in het kader van de Brusselse identiteit gemeenschapsmaterie naar gewest door te sluizen'. Debaets betreurde ook dat het College van de VGC zich niet wil uitspreken over de voorrang van Nederlandstaligen in het Nederlandstalig onderwijs. Over het algemeen kan Debaets zich vinden in de ambities van het College, al vindt ze dat die doelstellingen vaak cijfers missen.

reactie Bianca Debaets (CD&V)

Pepijn Kennis (Agora) schaarde zich achter de aandacht in het akkoord voor diversiteit en participatie. Jan Busselen (PVDA) betreurde dat er in het akkoord weinig sprake is van samenwerking met de Cocof. Hij stelde ook vast dat de besparingen onder dit college voortgaan en pleitte ervoor geen verdere inkrimping van het personeelsbestand door te voeren. Er worden veel samenwerkingen aangekondigd, maar één partner ontbreekt, de vakbonden, betreurde Busselen.

In haar repliek zei de voorzitster van het College van de VGC, Elke Van den Brandt (Groen), dat de VGC niet alleen kan staan, maar ook samen met Vlaanderen moet investeren in Brussel, en luisteren en samenwerken met de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?