Oppositie trekt verenigd ten strijde in Jette

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
21/10/2010
De Jetse oppositie vindt dat het schepencollege (LBJ, MR-Open VLD, Ecolo-Groen!) geld over de balk gooit en te weinig oog heeft voor problemen als veiligheid en werkloosheid. Daarom richten PS en SP.A samen met MR-oppositieleden Jean Werrie en Charles-Henri Dallemagne en het onafhankelijke gemeenteraadslid Claude Goujard een schaduwkabinet op.

T er herinnering: al kort na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zat het er bovenarms op tussen burgemeester Hervé Doyen (LBJ-CDH) en eerste schepen Merry Hermanus (PS). Doyen beweerde dat er met Hermanus niet te werken viel omdat hij alles en iedereen voortdurend bekritiseerde en tegenwerkte. Volgens Hermanus was die kritiek noodzakelijk.

De gespannen toestand werd onhoudbaar, Doyen probeerde Hermanus op allerlei manieren buitenspel te zetten, maar dat lukte niet. Uiteindelijk werd in december vorig jaar de hele PS uit de meerderheid geknikkerd, waarbij schepen Hermanus al zijn bevoegdheden kwijtraakte. In de plaats kwamen Open VLD en twee van de vier MR-leden aan boord. Jean Werrie, de vroegere fractieleider van MR-Open VLD, die al sinds jaar en dag een oude vete uitvecht met de burgemeester, mocht niet mee overstappen; Charles-Henri Dallemagne wou uiteindelijk zelf niet. Ze beweren dat zij de enige echte MR zijn en dat ze de steun genieten van zowel het gewestelijke als het federale MR-hoofdkwartier.

Nu zetten ze, samen met de andere oppositieleden (met uitzondering van Vlaams Belang), een schaduw­kabinet op, het college Horizon 2012. Het initiatief komt van de PS, die niet bij de pakken wilde blijven zitten. "We willen samen een sterke oppositie vormen. We verdelen de taken zodat we de beslissingen van de meerderheid beter kunnen controleren. We zullen geregeld met de Jettenaren communiceren over onze bevindingen en in juni 2011, enkele maanden voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen, maken we de balans van het collegebeleid op," zei voorzitter Cyrille Segers van de Jetse PS bij de presentatie. Dallemagne houdt bijvoorbeeld alle kwesties rond veiligheid en wijkcontracten in de gaten, Werrie heeft zich de bevoegdheid Financiën toegeëigend, Christine Rouffin (PS) gaat over mobiliteit en sociale zaken en Fouad Ahidar volgt het collegebeleid inzake Nederlandstalig onderwijs en personeel. Op de achtergrond duikt ook Werner Daem weer op, ex-SP.A en nu PS. Hij zetelt in een begeleidend comité.

'Gemoord en geschoten'
De frustratie van de oppositie over het beleid van de huidige meerderheid is groot. "Het budget voor werkgelegenheid bedraagt amper 24.000 euro, terwijl er volgens onze berekeningen 200.000 euro uitgegeven zal worden aan muurfresco's. En dat voor een gemeente met een werkloosheidsgraad van 25 procent," zei Segers.

Voorts is er de verhoging van de onroerende voorheffing. Vooral Dallemagne en Werrie kunnen het niet verkroppen dat hun ex-fractiegenoten, "die zich daar altijd tegen verzet hadden", in december plots instemden met een flinke stijging van de opcentiemen. Ook laakt Dallemagne de voortdurende overschrijdingen van de budgetten voor openbare werkzaamheden en het beleid inzake ontwikkelingssamenwerking. "Sommige projecten zijn niet goed doordacht en worden slecht beheerd. Het lijkt meer een excuus om op reis te kunnen gaan."

En dan is er de onveiligheid. Dallemagne: "Jette staat te boek als een kalme woongemeente, maar tegenwoordig wordt hier ook gemoord en geschoten. De burgemeester doet niets. Hij heeft overal een uitleg voor en weigert te reageren op onze voorstellen. De PS heeft geprobeerd om ertegenin te gaan en is nu vervangen door docielere mensen." Ook voor SP.A is de veiligheid een heikel punt. "In de zeven jaar dat ik hier woon, is de onveiligheid alsmaar groter geworden. Jongeren worden lastiggevallen op straat," zegt Ahidar. "Waarom komen er in Molenbeek wel extra politiekantoren en in Jette niet? Als de burgemeester zijn verantwoordelijkheid niet neemt, zullen we zelf de zaken in handen moeten nemen."

Betekent de huidige samenwerking dat de oppositiepartijen ook samen de verkiezingscampagne in gaan? "Daarvoor is het nog te vroeg," zegt Hannes De Geest, SP.A-voorzitter in Jette. "We gaan eerst kijken hoe dit initiatief uitpakt. In elk geval zijn de verkiezingen belangrijk. De huidige meerderheid doet alsof ze niet nodig zijn. Open VLD heeft al de belofte gekregen dat ze de volgende Vlaamse schepen mag leveren. Laten we die verkiezingen eerst afwachten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni