Oproepingsbrieven: Bourgeois fluit Rode en Linkebeek terug

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft de beslissing van faciliteitengemeenten Linkebeek en Sint-Genesius-Rode om de oproepingsbrieven voor de volgende verkiezingen in het Nederlands en Frans te versturen vernietigd.

Randgemeente Sint-Genesius-Rode heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraad beslist om de oproepingsbrieven voor de volgende verkiezingen te versturen in de taal van de ontvanger. Maandag had Linkebeek hetzelfde beslist.

De stemming werd even verstoord door actievoerders van de Taal Aktie Komitee (TAK). De politie heeft de betogers uit de gemeentehuis moeten zetten.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois vernietigt de beslissing echter. Volgens omzendbrief Peeters moeten de oproepingsbrieven ook in faciliteitengemeenten in het Nederlands verstuurd worden. Pas in tweede instantie kunnen Franstalige kiezers een kopie aanvragen in het Frans.

Omzendbrief Peeters
De Franstalige burgemeesters in de Rand erkennen de geldigheid van omzendbrief Peeters echter niet. Ze refereren hiervoor naar een wet van 1966 en een arrest van het hof van beroep van Bergen. Nederlandstaligen zeggen daarentegen dat de Raad van State de geldigheid van de omzendbrief in 2008 heeft bevestigd.

Tijdens de vorige verkiezingen heeft de gouverneur van Vlaams-Brabant de Nederlandstalige oproepingsbrieven zelf verstuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?