CurieuzenAir in 2022: luchtkwaliteit in Sint-Joost-ten-Node

| Het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node.

Opvallende onkostennota van schepen Sint-Joost: burgemeester belooft regels

JB, MVDH
© BRUZZ
27/09/2023

Burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir is van plan om de onkosten die schepenen mogen aangeven te beperken tot horeca- en transportkosten en officiële cadeaus. Dat laat hij weten nadat een van zijn schepenen onder vuur kwam te liggen met een reeks opmerkelijke onkosten.

Marlboro Gold, lingerie, vier iPhones, fastfoodmaaltijden: de 1780 euro die schepenen in Sint-Joost-ten-Node jaarlijks krijgen om onkosten mee te maken, hebben bij schepen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dorah Ilunga (PS) een wel aparte invulling.

"Nochtans is dit wettelijk", zegt burgemeester Emir Kir in een reactie aan BRUZZ. "Maar op ethisch vlak ga ik niet akkoord met bepaalde uitgaven", geeft hij toe.

Daarom kondigde Kir tijdens de gemeenteraad dinsdag aan dat de onkosten van schepenen beperkt zullen worden tot horeca- en transportkosten en officiële geschenken. "Het kader van juridisch aanvaardbare kosten was tot dusver te algemeen gedefinieerd."

‘Geen vertrouwen’

Voor gemeenteraadslid Pauline Warnotte (Ecolo) is de kous daarmee niet af. Warnotte kreeg de bonnetjes met de kosten die Ilunga maakte in handen en bracht de frappante kosten aan het licht.

"Dit kan niet met openbaar geld van de armste Belgische gemeente", zegt ze. Volgens haar is Ilunga bovendien niet de enige die in het Sint-Joosts bestuur nogal creatief omspringt met onkosten.

"Alle schepenen én burgemeester Kir hebben vreemde facturen gestuurd en die van hun collega’s goedgekeurd. Ik had al een interpellatie gedaan over dit probleem in 2015, maar die bleef zonder gevolg", stelt ze.

Warnotte wil nu een controle van alle facturen sinds het aantreden van Kir in 2013. "De bedragen die onaanvaardbaar zijn, moeten terugbetaald worden en de onkostenvergoedingen moeten worden afgeschaft in Sint-Joost."

"Onze burgers zijn de armste van België, maar het gedrag van de schepenen en de burgemeester toont dat we geen vertrouwen in de gemeentelijke autoriteiten kunnen hebben. Respect voor de wet en democratie zijn helaas dode letter in deze gemeente."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni