Opvolgingssstrijd Beke barst los

© PhotoNews
| Beke op de fiets.

Vlaamse parlementsleden Katrien Partyka en Vincent Van Peteghem stellen zich kandidaat voor het voorzitterschap van CD&V. De 46-jarige burgemeester Partyka en Van Peteghem, de leider van de 'groep van 12' , zijn de eerste kandidaten die Wouter Beke willen opvolgen. Andere potentiële kandidaten moeten zich tegen maandagochtend kandidaat stellen.

Katrien Partyka, Vlaams parlementslid, burgemeester van Tienen en kandidaat-CD&V-voorzitter om Wouter Beke op te volgen
© PhotoNews
| Katrien Partyka, Vlaams parlementslid, burgemeester van Tienen en kandidaat om Wouter Beke op te volgen als CD&V-voorzitter.

De eerste die zich officieel kandidaat stelde is Katrien Partyka, Vlaams parlementslid en sinds 2015 burgemeester van Tienen. Zij wil naar eigen zeggen "met een open vizier" een "offensieve invulling" geven aan de Vlaamse christendemocratie.

"Te veel Vlamingen staan onverschillig tegenover onze partij. Dat moet veranderen", legt Partyka uit. "De thema's waar de mensen van wakker liggen moeten we ons opnieuw toe-eigenen", klink het. Daarbij moet de partij ook op een "offensieve manier communiceren".

"We mogen niet de oude machtspartij zijn die geen keuzes durft te maken, maar we moeten een partij zijn met een duidelijke identiteit. We moeten onze structuren en communicatiestijl aanpassen aan de snelheid en uitdagingen van de huidige samenleving."

Vlaams parlementslid Vincent Van Peteghem, kandidaat-CD&V-voorzitter
© PhotoNews
| Vlaams parlementslid Vincent Van Peteghem, eveneens kandidaat om Wouter Beke op te volgen als CD&V-voorzitter.

12 apostelen

De 38-jarige Van Peteghem draait al lang mee bij CD&V. Momenteel is hij Vlaams parlementslid en burgemeester in De Pinte. De Oost-Vlaming was de voortrekker van de '12 apostelen', de groep van 12 CD&V'ers die het slechte verkiezingsresultaat van mei moesten analyseren.

Donderdag out hij zich officieel als kandidaat-voorzitter, nadat zijn collega-parlementslid Katrien Partyka dat woensdagavond al deed. "Ik heb niet getwijfeld, maar dit was het ideale moment", bevestigde hij zijn kandidatuur donderdag in De Ochtend op Radio 1.

"De groep van 12 heeft een aantal aanbevelingen gemaakt en die moeten nu uitgevoerd worden. Als trekker van die groep ben ik daar de beste garantie op." Van Peteghem wil de partij er opnieuw bovenop krijgen, zegt hij, en dat moet vooral gebeuren door "één ploeg te vormen die duidelijk communiceert en vernieuwt".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?