Ozdemir uit CDH gezet omdat ze genocide niet wil erkennen

© brusselnieuws.be
29/05/2015

Mahinur Ozdemir, Brussels parlementslid en Schaarbeeks gemeenteraadslid, is uit CDH gezet. Ze vluchtte tot twee maal toe weg van de camera’s toen journalisten haar wilden vragen naar haar standpunt rond de erkenning van de Armeense genocide.

Ozdemir wordt uit CDH gezet, schrijft La Libre Belgique. Dat heeft het deontologisch comité van CDH beslist na het parlementslid gehoord te hebben.

"Ze deelt de waarden van de partij niet meer en maakt er dus geen deel meer van uit", zo meldt CDH. "De erkenning van een genocide verdraagt geen dubbelzinnigheid maar vereist een totale duidelijkheid." De deontologische code van de partij vereist immers expliciet dat verkozenen genocides erkennen die ook door de internationale gemeenschap erkend worden.

Eerder had voorzitter Benoît Lutgen laten weten dat er voor negationisten geen plaats was in zijn partij.

Ozdemir, van Turkse origine, kwam in opspraak nadat een reportage van RTL-TVi toonde dat ze twee keer wegvluchtte van journalisten die haar wilden vragen of ze de Armeense genocide erkende.

Die genocide werd onlangs officieel herdacht. Daarbij kwam het tot verschillende incidenten met politici van Turkse origine, die wegbleven van herdenkingsmomenten. Onder andere burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (PS) kwam daarbij in opspraak.

Ozdemir werd in 2009 de eerste verkozene met een hoofddoek in een Belgisch parlement, met bijna 3.000 stemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni