Rachid Madrane

Rachid Madrane (PS) is de rijzende ster binnen de Brusselse Parti Socialiste. Hij maakt kans om voorzitter te worden van de Brusselse afdeling.

Parlementsvoorzitter én minister: cumul Rachid Madrane (PS) wekt wrevel op

TD
© BRUZZ
24/07/2019

PS-politicus Rachid Madrane is tegelijk Brussels parlementsvoorzitter en minister in de Franse gemeenschapsregering. Een tijdelijke situatie volgens Madrane, een schande volgens oppositiepartij MR.

Het is hommeles in de Franstalige politieke wereld. De cumul van Rachid Madrane (PS) staat ter discussie. Madrane, rijzende ster bij de Brusselse Franstalige socialisten, is tegelijk Brussels parlementsvoorzitter én minister van Jeugd en Sport in de Franse gemeenschapsregering.

De liberalen van de MR vinden die cumul onhoudbaar. Toch weigerde het Franse gemeenschapsparlement er een debat over te voeren. "Ongelooflijk dat het parlement een publiek debat weigert," zegt Jean-Paul Wahl van MR.

Parlementsvoorzitter, minister én Brussels kopstuk

Madrane zelf benadrukt dat het om een tijdelijke situatie gaat en laat weten dat hij zijn ministerloon af staat. Volgens de regels van de Franse gemeenschapsregering moet er altijd een Brusselaar in de regering zitten. Vergelijk het een beetje met de Vlaamse Regering, waarin ook altijd een Brusselaar moet zetelen. Madrane heeft volgens persagentschap Belga zijn ontslag aangeboden zodra hij parlementsvoorzitter werd in Brussel, maar minister-president Rudy Demotte (PS) weigerde dat ontslag net door die Brussel-regel.

Madrane, die bij de verkiezingen van 26 mei zijn score met bijna de helft kon verbeteren, is ook nog eens kandidaat om Laurette Onkelinx op te volgen als voorzitter van de lokale PS-afdeling. In een interview op de Franstalige openbare omroep RTBF zegt de Etterbeekse politicus, die nog woordvoerder is geweest van Onkelinx, dat hij "ter beschikking staat van de partij."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Rachid Madrane , parti socialiste , PS , Cumul , Rudy Demotte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni