Partijbureaus MR en Ecolo keuren Waals regeerakkoord goed

© deredactie.be
| Willy Borsus (MR), Waals Minister-president Wallonië.

De drie Franstalige coalitiepartners hebben maandagavond hun instanties bijeengeroepen om zich in afwachting van de aanvaardingscongressen donderdag over het regeerakkoord voor Wallonië en de Franse Gemeenschap te buigen. De MR-parlementsleden keurden de teksten unaniem goed. Het bureau van Ecolo beoordeelde de akkoorden als positief.

De parlementsleden van MR schaarden zich maandagavond unaniem achter de twee regeerakkoorden die PS, MR en Ecolo eerder op de dag sloten. De teksten worden nu nog aan de leden van de Mouvement Réformateur voorgelegd op een toetredingscongres dat donderdagavond in Namur-Expo plaatsvindt.

Uittredend Waals minister-president Willy Borsus behield maandag de spanning over zijn toekomst: stelt hij zich kandidaat om partijvoorzitter Charles Michel op te volgen - de uittredend premier wordt voorzitter van de Europese Raad -, of wordt hij de nieuwe minister-president van de Franse Gemeenschap?

'Grote stappen vooruit'

Ook het politiek bureau van Ecolo kwam maandagavond bijeen om zich over de regeerakkoorden te buigen. De sfeer was "positief en geconcentreerd", vertelde Waals parlementslid Bénédicte Linard, die wel eens genoemd wordt als toekomstig minister. "We hadden veel vragen en hebben vele antwoorden gekregen, met op ecologisch vlak grote stappen vooruit, maar ook op sociaal en economisch vlak."

Nu het politiek bureau de akkoorden positief heeft ontvangen, is het donderdag aan de algemene vergadering van Ecolo om zich uit te spreken. Waar dat zal gebeuren, is nog niet bepaald. "We moeten de militanten niet overtuigen; we moeten hen de afgesloten akkoorden uitleggen", verklaarde co-voorzitter Jean-Marc Nollet maandagnamiddag.

Volgende week alles rond

Zodra de partijcongressen of algemene vergadering donderdag het licht op groen gezet hebben, worden vrijdag de namen gekleefd op de verschillende minister-posten. Vrijdagnamiddag worden dan de regeerverklaringen in de parlementen afgelegd. Begin volgende week volgt dan de vertrouwensstemming.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?