Van links naar rechts: Bianca Debaets, Pascal Smet, Cécile Jodogne, Guy Vanhengel, Rudi Vervoort, Céline Fremault, Didier Gosuin en Fadila Laanan van de Brusselse regering.

Pascal Smet (SP.A), minister van Mobiliteit, is vorig jaar het meest bevraagd in het parlement. Hij komt met 531 vragen en interpellaties net boven minister-president Rudi Vervoort (PS) uit.

La Capitale heeft zich gebogen over de cijfers van de interpellaties en schriftelijke vragen in het Brussels parlement in 2016-2017. Pascal Smet staat met 531 vragen en interpellaties net boven minister-president Rudi Vervoort (530 vragen en interpellaties). Dat heeft voornamelijk te maken met mobiliteitsproblemen, zoals de tunnels en de bus,- tram,- en metrolijnen.

Zilver voor Vervoort
Met 530 vragen en interpellaties komt Vervoort dus op de tweede plaats. Dat is iets meer dan het jaar daarvoor (506 interpellaties), maar een stuk minder dan in het jaar 2014-2015 (636 vragen en interpellaties). De vragen en interpellaties gaan over uiteenlopende onderwerpen, van stedenbouw tot toerisme, de haven en vooral veiligheid.

Brons voor Fremault
Op de derde plaats komt minister van Leefmilieu en Energie Céline Fremault (CDH), met 466 vragen en interpellaties. Dat is een stuk meer dan het jaar daarvoor, waarin de teller op 356 stond. De tussenkomsten gingen over problemen rond luchtkwaliteit, vliegtuigoverlast en de nieuwe huurwet.

Eervolle vermeldingen
Op de vierde plaats komt Didier Gosuin (Défi), minister van Economie en Tewerkstelling. Hij kreeg 419 vragen en interpellaties. Dat aantal steeg licht ten opzicht van het jaar daarvoor: 402 vragen.

Op de vijfde plaats komt Bianca Debaets (CD&V), staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Dierenwelzijn met 222 vragen en interpellaties. Dat is een lichte stijging ten opzichte van het jaar daarvoor, waar ze 161 vragen en interpellaties moest beantwoorden. Afgelopen jaar kreeg ze onder andere veel vragen en interpellaties over het offerfeest.

Op de laatste plaatsen komen Fadila Laanan (PS), staatssecretaris voor Openbare Netheid, Vuilnisophaling en -verwerking, met 180 vragen, en daarna Guy Vanhengel (Open VLD), minister van Financiën, met 127 vragen. Op acht komt Cécile Jodogne (Défi), Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, met 72 vragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni