Pascal Smet (SP.A) krijgt zware bevoegdheden

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
15/07/2009
SP.A-voorzitster Caroline Gennez heeft Pascal Smet gekozen als Brusselaar in de Vlaamse regering. Een echte verrassing is dat niet; wel verrassend is dat hij de zware portefeuille van Onderwijs erft van zijn partijgenoot, sterkhouder Frank Vandenbroucke.

Het wordt wennen voor Vlaams Brussel. Bert Anciaux (SP.A) is bijna tien jaar lang minister van Brusselse Aangelegenheden in de Vlaamse regering geweest.

In die tijd is Vlaams Brussel heel erg gewoon geworden aan Anciaux, die - in de gouden jaren, het moet gezegd - gul was voor Brussel, en zeker voor de culturele sector. Voortaan zit de Oost-Vlaamse Joke Schauvliege (CD&V) op Cultuur.

Geen cultuur, wel onderwijs

Pascal Smet, die in Brussel aan de kant werd gezet, krijgt bovenop de portefeuille Brussel niet Cultuur, maar Onderwijs. De grootste verrassing is niet dat Smet die krijgt (Smet zal zoals elke nieuwkomer de komende vijf jaar moeten bewijzen wat hij in zijn mars heeft), maar wel dat Frank Vandenbroucke er niet meer bij is.

Over het onderwijs in Brussel staan in het Vlaams regeerakkoord belangrijke passages. Het akkoord spreekt van een gerichte uitbreiding van het onderwijsaanbod, kinderopvang en vrijetijdsaanbod in het Nederlands. Heel opvallend: het Brusselse luik van het GOK-decreet (gelijke onderwijskansen) wordt geëvalueerd en "zo nodig herzien" om de kwaliteit voor de Brusselse Vlamingen te (blijven) verzekeren. Nu krijgen Nederlandstalige kindjes voorrang bij inschrijving, maar die voorrang is beperkt tot 45 procent. Wordt dat percentage opgetrokken?

Vinger in de hoofdstedelijke pap

Behalve Pascal Smet hebben ook Jo Vandeurzen (CD&V, Welzijn) en Joke Schauvliege (CD&V, Cultuur) een vinger in de hoofdstedelijke pap.

Vooral de initiatieven van Vandeurzen zullen met argusogen gevolgd worden. De achterstand van Brussel in welzijnsvoorzieningen worden in kaart gebracht. Wat dat alles moet betekenen in een periode waarin ook de Vlaamse regering de broeksriem moet aanhalen, zal bij de begrotingsopmaak in het najaar blijken.

Van Philippe Muyters (N-VA), de ex-baas van de Vlaamse werkgeversvereniging Voka, die de voorbije jaren aan de zijlijn de politiek onder vuur nam, mag alvast een strak begrotingsbeleid verwacht worden. Muyters is ook bevoegd voor Sport, nog een gemeenschapsaangelegenheid.

Brussel beperkt maar concreet aanwezig in akkoord
De andere ministers hebben niet rechtstreeks met de hoofdstad te maken, al zal de door de Vlaamse regering gewenste samenwerking inzake mobiliteit (Hilde Crevits, CD&V), ruimtelijke ordening en werk (Philippe Muyters) wel tot overleg nopen, zeker met minister-president Kris Peeters (CD&V).

De Vlaamse regering wil met Brussel rond concrete projecten samenwerken zonder aan bevoegdheden of grenzen te morrelen. Dat Geert Bourgeois (N-VA) bevoegd wordt voor de Vlaamse Rand, is bij FDF-voorzitter Olivier Maingain in goede aarde gevallen. Dat betekent dat Maingain en zijn partij, MR (in Brussel in de oppositie), vanuit de hoofdstad duchtig zullen stoken.

Critici zullen ongetwijfeld opmerken dat het Brussel-hoofdstuk (het heet 'Staatshervorming, Brussel, Vlaamse Rand') maar vier van de honderd pagina's beslaat. Toch is het hoofdstuk behoorlijk concreet. De 300.000-norm wordt opgetrokken tot 30 procent en volgt dus de bevolkingsgroei (de Vlaamse regering beschouwt nu dus dertig procent van de Brusselaars als haar doelpubliek), en vijf procent van de uitgaven voor gemeenschapsaangelegenheden gaat naar de hoofdstad.

De Vlaamse regering verbindt zich er ook toe het Minderhedenverdrag (de Franstaligen in de Vlaamse Rand willen officieel als minderheid erkend worden, DV) niet te ratificeren. Een eerste punt van ergernis in Franstalig België. Hierover ondervraagd door de krant Le Soir, antwoordde Kris Peeters: "Waarom stelt u diezelfde vraag niet aan Nicolas Sarkozy? Ook Frankrijk heeft het Minderhedenverdrag niet ondertekend. In Frankrijk zijn er net als bij ons geen (taalkundige, DV) minderheden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni