De Franse Gemeenschap krijgt van Beliris 2,8 miljoen euro in ruil voor Pathé Palace. Het federale Belirisfonds investeert in de hoofdstedelijke en internationale uitstraling van Brussel. Maar deze ruil lijkt op een rechtstreekse financiering van de Franse Gemeenschap.

Acht jaar geleden kocht de Franse Gemeenschap Pathé Palace voor vijf miljoen euro na een bitse strijd met de Vlaamse Gemeenschap en minister van Cultuur Bert Anciaux (Vl.Pro.).

Théâtre National vond hier even onderdak, nu moet het opnieuw een bioscoop worden onder leiding van de broers Dardenne. Het PP Café zou voor dit project moeten wijken, maar uitbater Hubert Blanquet verzet zich daartegen. Hij is ook niet te spreken over de manier waarop de Franstaligen nu aan geld proberen te geraken.

"Het is een Franstalige kwestie, maar ze doen een beroep op federaal geld. Ze verspillen hun patrimonium. En ze gooien uitbaters zoals wij er uit, terwijl we ons zes jaar hebben ingezet om hier een zaak uit te bouwen," aldus Hubert Blanquet.

Volgens minister Anciaux is uitgekomen wat hij voorspeld had, de Franse Gemeenschap heeft geen geld en geen project voor dit gebouw.

"De federale overheid gaat met federale middelen - en ten voordele van het Brussels Gewest - een toneel- en bioscoopzaal kopen om de Franse Gemeenschap uit de miserie te helpen. Maar het Brussels Gewest heeft daar geen bevoegdheid voor. Bovendien dient Beliris niet om de Franse Gemeenschap op verkapte wijze te subsidiëren," meent Anciaux.

Wie nu de nieuwe eigenaar wordt van Pathé Palace, het Gewest of de Stad Brussel, is niet duidelijk. Dat de stad het zou overnemen voor een symbolische euro, is een mogelijke piste.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni