Olivier Maingain (Défi) is de populairste politicus van Brussel.

Peiling: MR neemt in Brussel koppositie over van PS

© Belga
09/03/2018

Mochten er zondag verkiezingen zijn, zou 17,6 procent van de Brusselaars voor de liberale partij MR stemmen. De PS wordt na de schandalen van de voorbije maanden naar de tweede plaats verwezen. N-VA, de grootste partij van Vlaanderen, haalt liefst 6 procent in Brussel. De populairste Brusselse politicus is Olivier Maingain (Défi), de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van Ipsos voor VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir.

De PS lijkt de prijs te betalen voor de schandalen rond onder meer Samusocial. Met 16,6 procent zijn de Franstalige socialisten in Brussel een procent kleiner dan de MR. Derde staat Défi (14,3%), op de hielen gezeten door Ecolo. PTB-PVDA (7,7%) wipt over CDH dat nog slechts 6 procent overhoudt.

N-VA haalt evenveel als CDH en is ook in Brussel de grootste Vlaamse partij. Tweede Nederlandstalige partij is Groen (3,6%), dat over Open VLD wipt (2,7%). CD&V zit nauwelijks hoger dan Vlaams Belang (1%) terwijl SP.A onder het halve procent valt.

Door de kleine steekproef moeten de resultaten voor kleine partijen in Brussel wel met een korrel zout genomen worden. De peiling werd in Brussel afgenomen bij 548 mensen, en dat levert een foutenmarge van 4,2% op.

De eretitel van meest populaire politicus gaat in Brussel naar Olivier Maingain, die burgemeester is van Sint-Lambrechts-Woluwe. De Défi-voorzitter haalt het voor Paul Magnette (PS), de burgemeester van Charleroi.

N-VA grootste in Vlaanderen

N-VA blijft de grootste partij en haalt in de peiling 31,3 procent van de stemmen. Bij de verkiezingen van 2014 stemde 32,4 procent van de Vlamingen op de partij, die daarmee eenzaam aan de top blijft.

CD&V staat andermaal op twee, op grote afstand. De partij haalt 15,1 procent of 3,5 procent minder dan bij de vorige verkiezingen. Oppositiepartij SP.A groeit voor het eerst sinds lang (maar wel binnen de foutenmarge), en wordt opnieuw de derde partij van Vlaanderen met 13 procent.

Open VLD zakt met 12,7 procent naar plaats vier. Groen zou het beter doen dan bij de vorige verkiezingen en haalt 10,4 procent.

De grootste stijgers zijn Vlaams Belang en PVDA. Vlaams Belang zou volgens de peiling van 5,8 naar 9 procent stijgen. PVDA zou 6 procent halen; in 2014 bleef de partij met 2,8 procent ver onder de kiesdrempel.

Bart De Wever (N-VA) is niet langer de populairste Vlaamse politicus. De burgemeester wordt opnieuw de loef afgestoken door zijn partijgenoot, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Premier Charles Michel (MR) staat op drie.

PS herpakt zich in Wallonië

In Wallonië herpakt de PS zich. De socialisten halen 23,9 procent, 2,7 procent meer dan de MR die haar gestage achteruitgang voortzet. De PTB (PVDA) moet anderhalf procent inleveren, maar zit met 17,3 procent nog heel wat hoger dan de 5,5 procent bij de stembusgang van 2014.

Ecolo stijgt naar 13,5 procent en wordt derde, ten nadele van CDH dat met 7,2 procent het resultaat van 2014 ziet halveren. Dat is maar een klein procent meer dan Défi.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Brussel Kiest 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni