Peumans: 'Moedige hervormingen voor Brussel'

© brusselnieuws.be
11/07/2011
De nota van formateur Di Rupo brengt de wettelijke tweetaligheid van Brussel in gevaar. Dat heeft Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) gezegd tijdens zijn 11 juli-toespraak op het Brusselse stadhuis. Volgens Peumans zijn moedige hervormingen nodig die toelaten om de hoofdstad beter en efficiënter te besturen.

Centraal thema in de toespraak van Peumans was de band tussen Vlaanderen en Brussel. Een band die niet altijd evident is, volgens de parlementsvoorzitter. Veel Vlamingen zien Brussel louter als een verfranste stad met criminaliteit en grootstedelijke problemen. Door de sterke bevolkingsaangroei zijn de uitdagingen in Brussel groot.

Maar Peumans zei ook dat Vlaamse politici Brussel niet links laten liggen. Jaarlijks trekt Vlaanderen 670 miljoen euro uit voor onder meer onderwijs, cultuur en kinderopvang in de hoofdstad.

Volgens Peumans wil Vlaanderen dat engagement volhouden, maar de nota van formateur Di Rupo zou dat moeilijker maken. "Onze Vlaamse vertegenwoordiging in het bestuur van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest wordt in dit voorstel de facto uitgehold. Brussel krijgt er wel jaarlijks bijna 600 miljoen euro bij," zei de parlementsvoorzitter.

Peumans pleit voor een interne Brusselse staatshervorming die het bestuur efficiënter maakt. Zo'n hervorming is in de nota-Di Rupo niet terug te vinden. "Ik bespeur in deze voorstellen geen moedige maatregelen om Brussel efficiënter en vooral beter te besturen," aldus de parlementsvoorzitter.

'Nota moet fundamenteel herschreven worden'
De N-VA is bereid om verder te praten over een nieuwe regering en staatshervorming, maar enkel als de nota van formateur Elio Di Rupo fundamenteel herschreven wordt. Dat zei voorzitter Bart De Wever voor aanvang van de 11 juli-viering in Brussel.

N-VA eist een nota met minder belastingen en meer hervormingen. "Wij gaan enkel aan tafel zitten als er een goed ontwerp wordt voorgelegd. Een plan dat bespreekbaar is en dat geen onaanvaardbare stellingen bevat," aldus Brussels N-VA-parlementslid Paul De Ridder.

Ook CD&V herhaalde dat ze enkel verder willen praten als de nota wordt aangepast. "Di Rupo moet zijn nota herschrijven en dan zien wie aan tafel komt," zegt Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy. "We gaan in ieder geval niet aan tafel als N-VA er niet bij is. Want wij zijn niet gek. De dag dat wij aan die tafel plaatsnemen en de N-VA er buiten gehouden wordt, zal De Wever nog meer de held van Vlaanderen worden. We moeten er allemaal samen in en samen uit."

De formatienota van Di Rupo

De nota Di Rupo omvat ook een belangrijk Brusselluik. Zo krijgt het Gewest meer geld en bevoegdheden en wordt ook de mogelijkheid van tweetalige lijsten ingevoerd. Lees alles over de nota (ook het document zelf) en de reacties die ze losweekt in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni