© ACOD | Het Brussels parlement, donderdag aan het einde van de ochtend.

Plenaire zitting Brussels Parlement kort onderbroken door vakbondsprotest

© Belga
07/12/2023
Updated: 07/12/2023 15.40u

De plenaire zitting van het Brussels Parlement is donderdag even na 11 uur kort onderbroken door een protestactie van een 20-tal militanten van de socialistische vakbond ACOD-LRB Brussel. Ze scandeerden "Geld, geld voor de openbare dienst" en gooiden pamfletten vanuit de publiekstribune naar beneden. Na een korte onderbreking werd het vragenuurtje voortgezet.

Op de pamfletten stond de tekst "Miljarden aan belastingsontduiking, maar geen geld voor onze openbare diensten ?! Stop de plundering! Verdedig mee ons algemeen belang".

Na enkele minuten verlieten de actievoerders onder begeleiding van het personeel en de militaire politie zonder incidenten de publiekstribune.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront stelde in een mededeling dat het met de verrassingsactie de Brusselse parlementsleden en regeringsleden op de "catasrofale toestand van de openbare diensten" wilde wijzen, die nog versterkt wordt door de "nieuwe budgettaire beperkingen die de bevolking en meest kwetsbaren hard zullen treffen, net zoals de werknemers die met slechtere arbeidsomstandigheden geconfronteerd zullen worden".

De vakbonden halen ook uit naar de recente schrapping door minister Maron en de Brusselse regering van de subsidie van 20 miljoen voor de OCMW's, waardoor meer dan 200 sociale werkers hun baan zullen verliezen en de werkdruk bij de overigen zal verhogen.

Het gemeenschappelijk front sluit verdere acties en stakingen niet uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Brussels Parlement, vakbondsactie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie