Polemiek rond MIVB-baas Flausch

MIVB-baas Alain Flausch zei enkele weken geleden dat conservatieve stadsbesturen beter zijn voor het openbaar vervoer. Met wat vertraging zorgen die uitlatingen nu voor politieke deining. Ecolo ziet een loyauteitsprobleem, de PS een ernstige fout.

Flausch deed zijn uitspraken in de krant El País, in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Internationale Unie van Openbaar Vervoer UITP. Linkse besturen investeren volgens hem meer in mensen, rechtse in infrastructuur en dus ook in openbaar vervoer.

Brussels Ecolo-parlementslid Céline Delforge reageerde woensdag verontwaardigd in de Commissie Infrastructuur, bericht Le Soir. "Dit is een politiek standpunt. Is dit wel verzoenbaar met zijn functie van MIVB-directeur? Moet hij geen terughoudendheid tonen?" Delforge vindt dat er een loyauteitsprobleem rijst tegenover de Brusselse regering die een links en progressief project heeft.

Minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) wees er in haar antwoord op dat Flausch als UITP-voorzitter sprak, een organisatie waarover zij geen voogdij heeft.

MIVB-ondervoorzitter Ridouane Chahid (van PS-signatuur), die de afgelopen weken regelmatig scherp was voor Grouwels, vindt dan weer dat Flausch een ernstige fout beging. De MIVB-directeur moet volgens hem uitleg verschaffen aan de raad van bestuur en aan de Brusselse regering.

Technische vaststelling
In Le Soir van vrijdag laat Flausch weten dat hij helemaal geen politieke standpunten innam. "Ik heb uitgelegd dat links zich meer met personen bezighoudt, huisvesting, werk, sociale zekerheid, gezondheid. Dat is erg respectabel en persoonlijk ben ik daar voor. Maar ik heb ook gezegd dat ik het gevoel heb dat de investeringen in openbaar vervoer beter lukken in steden die door conservatieven worden geregeerd. In Spanje, maar ook in München en elders. Dat is geen politieke stelling, maar een technische vaststelling."

Flausch kwam ook terug op een ander verwijt dat in dezelfde lijn ligt. In een intern document van de MIVB werd de opkomst van links als een gevaar voor de MIVB beschreven. Flausch zegt dat hij die opmerking persoonlijk uit het document heeft geschrapt voor het aan de minister werd gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?