Politieke week over woelige oudejaarsnacht: 'Misschien heeft Rudi Vervoort wel een punt'

05/01/2024

Ook in 2024 is er elke vrijdag een terugblik op de politieke week in BRUZZ 24. Vandaag staat BRUZZ-journalist Bram Van Renterghem stil bij de woelige oudejaarsnacht in Brussel en de resem politieke nieuwjaarsrecepties die vanaf zondag van start gaat.

Net als de afgelopen jaren likte Brussel bij het ontwaken op 1 januari zijn wonden. In totaal werden tijdens een woelige oudejaarsnacht 206 mensen gearresteerd, 170 administratief en 36 gerechtelijk. Mikpunt in de dagen daarna was opnieuw minister-president Rudi Vervoort (PS), die in een reactie bij BRUZZ, op de brandstichtingen en de belaging van brandweerlieden en ambulancepersoneel, zei dat "hoewel de daden onaanvaardbaar zijn, de oudejaarsnacht in Brussel over het algemeen goed verlopen was."

Van Renterghem sluit zich niet aan bij bekende Brusselaars als Luckas Vander Taelen en deelstaatsenator Karl Vanlouwe (N-VA) die niet mals waren voor Vervoort. "De stad ontving die avond 100.000 mensen, waarvan er alleen al 50.000 verzamelden op het Paleizenplein voor het vuurwerk. Dan valt het aantal arrestaties ergens nog wel mee. Nu is het vooral kijken welke vervolging die 36 gerechtelijk gearresteerden te wachten staat."

Daar weten we hoogstwaarschijnlijk volgende week meer over.

Waar volgens Van Renterghem ook dringend iets aan gedaan moet worden, is het heel zware vuurwerk waarmee jongeren tijdens zo'n nacht op pad gaan. "Niet gemakkelijk, want de pakkans is heel klein en het verbod werkt duidelijk niet. Ik geloof wel niet in de theorie van de brandweer om in jeugdhuizen te gaan uitleggen wat zij precies doen, of influencers in te schakelen. Volgens mij is dat niet het publiek dat zo'n keet schopt."

Nader tot elkaar komen

En dan is er vanaf zondag een lange serie politieke nieuwjaarsrecepties waarop partijen proberen de troepen moed in te spreken en:of in het gareel te krijgen. "Het wordt vooral uitkijken naar de samenkomsten van PVDA en Vlaams Belang, omdat die nog geen lijsttrekkers bepaald hebben, en die van Défi, MR en PS. Bij die laatste partij moeten bijvoorbeeld Ahmed Laaouej en Rudi Vervoort weer nader tot elkaar zien te komen, met het oog op de stembusslag van juni."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, de politieke week, oudejaarsnacht 2023, Politieke nieuwjaarsrecepties

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni