Postelmans kan dan toch schepen worden in Sint-Pieters-Woluwe

© Ecolo/Groen
| Gerda Postelmans (Ecolo/Groen)

Gemeenteraadslid Gerda Postelmans (Ecolo-Groen) kan dan toch schepen worden van cultuur in Sint-Pieters-Woluwe. Dat heeft het college van Sint-Pieters-Woluwe beslist. Eerder werd ze als te Nederlandstalig gezien voor de post van schepen van cultuur. Nu blijkt ze toch Franstalig genoeg te zijn.

Eerder hadden burgemeester Benoît Cerexhe (CDH) en coalitiepartner Défi reserves geplaatst bij de bevoegdheden voor de nieuwe Ecolo-Groen schepen.

Ze zou te weinig affiniteit hebben met de Franstalige cultuur. De opmerkingen zorgden voor een storm van protest.

Postelmans is voormalige Europees ambtenaar en profileert zich als meertalige Brusselse. Ze spreekt vooral Frans in de gemeenteraad en woont al sinds de jaren 1970 in Brussel.

Ze kan nu toch schepen worden van Franstalige cultuur. Dat laat de gemeente weten in een communiqué.

Test geslaagd

Volgens dat communiqué heeft een gesprek met Postelmans voldoende aangetoond dat ze vertrouwd is met de Franstalige cultuur.

Zo was ze nooit lid van Groen, maar wel van Ecolo. Ze zal ook een taalaanhorigheidsverklaring toevoegen aan haar eedaflegging. Daarin verklaart ze te behoren tot de Franstalige taalrol.

Ze heeft ook bevestigd dat ze het meerderheidsakkoord op vlak van Franstalige cultuur zal verderzetten, met inbegrip van de erkenning van het cultureel centrum W:Halll door de Franse gemeenschap, alsook de artiesten die door die gemeenschap erkend zijn. Ze zal ook de promotie voeren van de Franse taal in de gemeente.

Gevoelige zaak

"Het was een moeilijke zaak die zich bij ons aandiende," zeggen de drie coalitiepartijen (LB, Défi en Ecolo) in een gemeenschappelijk communiqué. "Dit soort vraagstelling is symbolisch en ligt gevoelig in een  land als België waarvan de geschiedenis doorspekt is met communautaire conflicten en staatshervormingen en nog meer in de internationale hoofdstad Brussel waar beide gemeenschappen institutioneel vertegenwoordigd zijn."

Postelmans volgt Ecolo-schepen Raphaël van Breugel op, die er de brui aan gaf als schepen van cultuur.

Ze zal 21 december door de gemeenteraad worden aangesteld.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?