Prins Laurent hangt tweede sanctie boven het hoofd

Prins Laurent zag eerder al een deel van zijn dotatie verdwijnen, nadat hij een receptie van het Chinese leger had bijgewoond zonder toestemming van de regering.

Terwijl de eerste sanctie - een eenmalige vermindering van zijn dotatie - nog niet helemaal rond is, hangt er prins Laurent al een tweede boven het hoofd. Dit keer omdat zijn advocaat zich in de media niet terughoudend genoeg opstelt.

Dat schrijft De Standaard donderdag op basis van een brief van december 2017 die de krant kon inkijken.

Premier Charles Michel haalt daarin talrijke mediaoptredens aan van Laurents advocaat, Laurent Arnauts. Michel verwijst naar een persartikel dat op 1 december werd gepubliceerd. Daarin stelt Arnauts de wet ter discussie waarop de regering zich beroept om Laurent te straffen. Volgens Arnauts is die wet onduidelijk en in strijd met de grondwet en de rechten van de mens.

Michel wijst Laurent op het feit dat de koninklijke familie zich terughoudend moet opstellen bij publieke uitingen van een mening. "De vraag rijst of zijn attitude niet in tegenstrijd is met de plicht tot terughoudendheid", schrijft Michel.

De premier wijst op de gevolgen, namelijk dat de regering het recht heeft om de procedure voor een nieuwe ingreep in zijn dotatie te starten. "De dreiging met een tweede sanctie is verwonderlijk", reageert raadsman Arnauts. "Ik heb de premier gewezen op de rechten van de verdediging."

Receptie Chinese leger

Prins Laurent moest eind vorig jaar al 15 procent van zijn dotatie (zo'n 46.000 euro) afstaan, omdat hij zonder toestemming van de regering een receptie van het Chinese leger had bijgewoond. De prins vraagt om gehoord te worden en Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) is bereid dat verzoek in te willigen.

Via zijn advocaat vroeg Laurent om een openbare zitting, zo schrijft Het Laatste Nieuws. "Als het parlement achter gesloten deuren instemt met één van onze verzoeken, zal de publieke opinie anders zijn dat alles binnenskamers is geregeld", luidt de verklaring.

Meester Arnauts zal vragen om de vrijspraak of om "een meer proportionele of alternatieve straf". Volgende week beslist Bracke over de te volgen procedure. De Kamervoorzitter zal eerst juridisch advies inwinnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?