Pro Bruxsel, Piratenpartij, BUB en PTB verbinden lijsten

De kleine partijen PTB, BUB, Piratenpartij en Pro Bruxsel verbinden aan Franstalige kant hun lijsten aan elkaar. Met die technische ingreep hopen ze de kiesdrempel te halen.

Het communistische PTB, de Belgische Unie - Union Belge, de Piratenpartij en de tweetalige partij Pro Bruxsel gaan een lijstverbinding aan voor de verkiezingen van mei 2014.

“Het gaat om een beperkte samenwerking”, zegt Maurice Seewald van Pro Bruxsel. “Ons doel is om samen de kiesdrempel te behalen. Want in het huidige systeem kan een partij genoeg stemmen halen voor een zetel, maar toch onder de drempel blijven. Dat willen we dit keer vermijden.”

Bij een lijstverbinding is de samenwerking minimaal. De partijen voeren apart campagne. Doel is enkel om reststemmen die niet voldoende zijn voor een zetel, samen te kunnen leggen om alsnog een zetel uit de brand te kunnen slepen.

Bij de vorige verkiezingen stapten alle Vlaamse partijen behalve het Vlaams Belang in een dergelijk systeem.

Brussel Kiest 2014

Op zondag 25 mei vallen de federale, gewestelijke en Europese verkiezingen samen. Voor alle Brusselse berichtgeving kunt op een plek terecht: hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?