Protest aan Amerikaanse ambassade tegen Guantanamo

© Gabriele Steinhauser
| De Amerikaanse ambassade in Brussel (archiefbeeld).
© Gabriele Steinhauser
| De Amerikaanse ambassade in Brussel (archiefbeeld).

Aan de Amerikaanse ambassade in Brussel is vrijdag een betoging gehouden voor de sluiting van de Guantanamo-gevangenis. Die ligt op een Amerikaanse marinebasis in Cuba. Het is dag op dag 17 jaar geleden dat het controversiƫle militaire gevangenenkamp open ging.

Vandaag zitten er nog altijd mensen opgesloten in Guantanamo. In sommige gevallen gaat het om politieke gevangenen, die nooit een proces hebben gehad en die geen uitzicht hebben om ooit uit de gevangenis te raken.

Voor de actievoerders gaat dit in tegen alle internationale conventies. Ze eisen de directe sluiting van Guantanoma en een vrijlating van alle politieke gevangenen.

"De gevangenis werd gebouwd in een Amerikaanse koloniale zone, buiten Amerikaans grondgebied. Zo wilden ze tonen dat de gevangenis buiten iedere rechtsorde valt en dat alle internationale en nationale humanitaire overeenkomsten daar niet van toepassing zijn", vertelt manifestant Luk Vervaet.

Folterpraktijken

17 jaar na de opening van Guantanamo willen de actievoerders met een symbolische actie nogmaals de aandacht vestigen op de controversiƫle gevangenis? die jaren geleden in het nieuws kwam vanwege extreme folterpraktijken zoals waterboarding. Op deze manier uitten ze hun steun aan de gevangenen die er vast zitten.

"Na 17 jaar lijkt de gevangenis geen uitzondering meer, maar een deel van onze cultuur. De gevangenen zijn vergeten mensen", besluit Vervaet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?