Puigdemont bedankt N-VA in speech

© BRUZZ

De afgezette minister-president Carles Puigdemont heeft het woord genomen tijdens de persconferentie van de naar schatting 200 Catalaanse burgemeesters in de Bozar. Hij beschuldigde daarbij Spanje van een illegale staatsgreep, maar sprak ook over een mishandeling van de leden van zijn regering die in Spanje achter de tralies zitten. Opvallend: Puigdemont bedankte in zijn speech ook zijn "vrienden van de Vlaamse partij N-VA".

Nadat verschillende Catalaanse burgemeesters het woord namen in de Horta Hall van de Bozar, mocht ook de afgezette Carles Puigdemont het woord nemen. Hij werd van in het begin toegejuicht door de aanwezige burgemeesters en kreeg ook luid applaus toen hij zei dat Spanje zich zou moeten verantwoorden voor "het mishandelen van de Catalaanse regeringsleden in de gevangenis."

Puigdemont herhaalde ook dat Spanje zich bezondigd heeft aan "een illegale staatsgreep" door de Catalaanse regering af te zetten. Ook opvallend was dat Puigdemont naar het einde van zijn speech toe "zijn vrienden van de Vlaamse partij N-VA" bedankte. Nochtans hebben de Vlaams-nationalisten steeds herhaald dat ze geen contact hebben met Puigdemont en de Catalaanse regeringslieden niet op hun uitnodiging naar Brussel zijn getrokken.

Verschillende N-VA'ers binnen de federale regering zoals Jan Jambon en Theo Francken hebben zich wel al kritisch uitgelaten over het optreden van de Spaanse regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?