Puigdemont mag uitgeleverd worden aan Madrid

© RTBF
| Carles Puigdemont (archiefbeeld).
Updated: 12-07-2018 - 20:01

De Catalaanse onafhankelijkheidsleider Carles Puigdemont en al degenen die betrokken zijn bij de mislukte poging om Catalonië in het najaar van 2017 af te scheuren van Spanje, "moeten door de Spaanse rechtbanken worden beoordeeld", zei de Spaanse premier Pedro Sanchez donderdag.

Sanchez legde een verklaring af tijdens een persconferentie op de NAVO-top in Brussel, kort nadat de Duitse Justitie een beslissing had genomen over het lot van Puigdemont.

De Vlaamse advocaat van Puigdemont, Paul Bekaert, kondigde intussen aan dat hij toch beroep zal aantekenen tegen de uitlevering aan Spanje. Dat schrijft De Tijd. Een uitspraak in beroep kan nog drie maanden op zich laten wachten, aldus Bekaert.

Bij het federaal grondwettelijk hof in Karlsruhe zal bezwaar worden ingediend tegen het uitleveringsbesluit van de rechtbank in Sleeswijk-Holstein. Dat heeft raadsman Jaume García-Cuevillas donderdag in een interview met de Catalaanse zender TV3 aangekondigd. "Het laatste woord is nog niet gevallen".

Eind maar hadden Duitse agenten de afgezette Catalaanse premier op verzoek van de Spaanse autoriteiten opgepakt toen hij de grens tussen Denemarken en Duitsland overstak op de terugweg van een lezing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?