20190718 Francoise De Smedt PTB

| Françoise De Smedt, fractievoorzitter voor de PVDA in het Brussels parlement.

PVDA wil in Brussel volksraadplegingen invoeren

GR
© BRUZZ
03/12/2019

De PVDA-fractie in het Brusselse parlement heeft een ordonnantievoorstel ingediend om volksraadplegingen in Brussel in te voeren. De tekst bepaalt dat als 10.000 burgers daarom vragen, het parlement een volksraadpleging moet houden over een bepaald onderwerp. De linkse partij wil zo tot meer participerende democratie voor de burgers komen.

"De bevolking heeft er momenteel een grote behoefte aan om te worden gehoord en inspraak te hebben in belangrijke beslissingen. De kiezers van mei 2019 hebben dat onder meer aangetoond door de traditionele partijen af te straffen”, begint Françoise De Smedt, fractieleidster van de PVDA in het Brussels parlement, haar uitleg.

“Mensen hebben genoeg van valse beloften en programma's die de dag na de stemming niet meer tellen. We stemmen om de vijf jaar, maar afgezien daarvan, wanneer hebben de burgers het recht om deel te nemen aan beslissingen over kwesties die hen aangaan?”

‘Eerste stap naar partcipatieve democratie’

De Smedt denkt daarbij automatisch aan het Neo-project op de Heizel. Françoise De Smedt: "De Brusselse regering staat toe dat grote particuliere ontwikkelaars hun projecten aan de inwoners opleggen. Tijdens openbare onderzoeken houdt men meestal geen rekening met de mening van de bevolking."

Daarom dient de PVDA nu een ordonnantievoorstel in dat volksraadplegingen in de toekomst mogelijk moeten maken. “Als de meerderheid onze tekst aanvaardt, zal het parlement, zodra 10.000 burgers erom vragen, grootschalig overleg moeten organiseren. Dit zou een echte eerste stap zijn in de richting van meer participatieve democratie, die duizenden Brusselaars bij het raadplegingsproces betrekt”, aldus De Smedt nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , volksraadpleging , PTB-PVDA

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni