PVDA wil op 27 februari betogen in Brussel

Grote Colere
© Peter Mertens via Twitter
| Een betoging van PTB/PVDA in maart 2020 (archiefbeeld).
© Peter Mertens via Twitter
| Een betoging van PTB/PVDA in maart 2020 (archiefbeeld).

De uiterst-linkse partij PVDA-PTB wil op zondag 27 februari een manifestatie door Brussel houden. Dat zei partijvoorzitter Raoul Hedebouw deze zondag in zijn nieuwjaarstoespraak. “Laat ons van 2022 een jaar van verzet maken,” zei de voorzitter.

De PVDA is het beu dat er nog altijd geen oplossing is voor de hoge energieprijzen en dat niet alle lonen meestijgen met de levensduurte. De partij vindt ook de huidige corona-aanpak niet de juiste. Hedebouw noemt de betoging eind februari de ‘basta’-betoging. “Omdat we deze regering, die met haar pandemiewet alle macht in handen heeft, niet langer haar gang kunnen laten gaan," zei de partijvoorzitter zondag in zijn toespraak.

"Honderdduizenden mensen worden in de armoede geduwd. Dat de regering nu eens stopt met treuzelen en eindelijk de btw op energie verlaagt tot 6 procent,” vindt Raoul Hedebouw. Hij wil dat de federale regering de winsten van energiebedrijven afroomt. “Onze studiedienst berekende dat Engie-Electrabel dankzij deze crisis maar liefst 2,6 miljard euro overwinsten boekt. Dat men die winsten gebruikt om de verlaging van de btw te bekostigen."

Corona-aanpak

Daarnaast pleit Hedebouw voor een andere aanpak van de coronacrisis. "In plaats van sociale en preventieve maatregelen te nemen, wil deze regering alles met dwang en repressie oplossen. Met passen, boetes, controles en sancties,” vindt Hedebouw. Zijn partij zou liever preventieve maatregelen zoals gratis zelftesten invoeren, de werkomstandigheden voor het zorgpersoneel verbeteren en “het vaccin uit de klauwen van Big Pharma halen”.

Omwille van deze frustraties pleit Hedebouw voor “een jaar van verzet”.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?