PVDA zoekt huisartsen in Anderlecht en Vilvoorde

Huisdokter bloeddruk gezondheid huisarts medisch onderzoek Huisdokter bloeddruk gezondheid huisarts medisch onderzoek
© PhotoNews
| Een bezoek aan de huisarts.
© PhotoNews
| Een bezoek aan de huisarts.

De PVDA heeft zaterdagvoormiddag in Vilvoorde en Anderlecht actie gevoerd om het tekort aan huisartsen aan te klagen. Met een ploeg 'Sherlocks' gingen partijleden op zoek naar huisartsen in beide gemeenten.

"Zowel in Anderlecht als Vilvoorde, maar eigenlijk in zowat heel België, zijn er nu al huisartsen tekort, en dat tekort zal alleen maar toenemen", zegt Sofie Merckx, PVDA-fractieleider in de Kamer. "We roepen dan ook op om meer studenten toe te laten tot de studies geneeskunde."

"Vilvoorde en Anderlecht zijn typische voorbeelden huisartsenarme gemeenten", zegt Sofie Merckx. "In Vilvoorde zouden er volgens de geldende normen 40 huisartsen moeten zijn, maar er zijn er slechts 21."

'Meer studenten toelaten'

"De komende jaren gaan er nog zes op pensioen", gaat Merckx verder. "Maar dit probleem stelt zich overal, in drie op de vier gemeenten in Vlaanderen en één op de twee gemeenten in Wallonië zijn er nu al huisartsen te weinig."

Volgens de PVDA vertrekken er de komende vijf jaar nog een 5.000 huisartsen op pensioen, wat het tekort enkel nog groter zal maken. "Het aantal studenten dat nu instroomt, is ruim onvoldoende om die vertrekkers op te vangen, en het tekort is al enorm", gaat de fractieleider verder.

"We klagen dan ook de strenge selectie aan die nu plaatsvindt, met de toelatingsexamens voor de studenten geneeskunde. We moeten veel meer studenten toelaten tot de opleiding geneeskunde, want we gaan veel meer huisartsen nodig hebben."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?