Raad van State schorst Schaarbeeks afficheverbod

© tvbrussel

De Raad van State schorst de beslissing van de gemeente Schaarbeek om geen verkiezingsaffiches toe te laten aan balkons. Dat meldt de instelling op haar website. Schaarbeek geeft volgens de Raad van State onvoldoende redenen om het verbod te rechtvaardigen.

Schaarbeek verwees in haar verbod naar de noodzaak om de materiële openbare orde te handhaven. Maar de Raad van State oordeelt nu dat de gemeente “geen concrete en duidelijke redenen aanvoert die het verbod rechtvaardigen”.

Het argument dat de openbare orde gehandhaafd moet worden, houdt volgens de Raad van State dus geen steek. Daarop met trouwens streng worden toegekeken, stelt het arrest, “omdat het gaat om het beperken van de vrijheid van uiting van politieke opinies en voorkeuren in verkiezingstijd, op een manier die eventueel sommige kandidaten kan benadelen".

Het bleef wel toegelaten om affiches in vitrines en op ramen te hangen. De gemeente riep handelaars wel op om dat niet te doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?