Raadkamerzitting rond aanhoudingsbevel Puigdemont is uitgesteld

© BRUZZ
| Carles Puigdemont gaf tweej jaar geleden nog een toespraak in het kunstencentrum Bozar. Daarin bedankte hij onder anderen 'zijn vrienden van de N-VA'.
Updated: 29-10-2019 - 10:38

De ex-minister-president van Catalonië Carles Puigdemont verschijnt pas op 16 december voor de Brusselse raadkamer. Die buigt zich over het aanhoudingsbevel dat het Spaanse gerecht tegen hem heeft uitgevaardigd. Met het uitstel wordt ingegaan op de vraag van zijn advocaten om de zitting uit te stellen.

Het Spaanse gerecht had op 14 oktober een nieuw Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd tegen Puigdemont. Spanje wil Puigdemont vervolgen omdat hij in 2017 een referendum organiseerde en zo inging tegen de Spaanse grondwet. Twee eerdere EAB's die eerder waren uitgevaardigd, waren door het Spaanse gerecht ingetrokken.

Het Brusselse parket had na ontvangst van het EAB meteen een vertaling van een groot deel van het document gevraagd. Die zou eerst een week op zich laten wachten maar uiteindelijk kwamen de vertalingen vroeger dan verwacht aan, waarna Carles Puigdemont zich op 17 oktober zelf aanbood bij de federale gerechtelijke politie in Brussel. Daar werd hem het Europees aanhoudingsbevel onder de neus geschoven en werd hij van zijn vrijheid beroofd.

Geen immuniteit

Puigdemont werd daarop verhoord door een onderzoeksrechter, waar zijn advocaat aanvoerde dat hij parlementaire immuniteit genoot als lid van het Europees Parlement. Volgens het parket liet de onderzoeksrechter dat natrekken en bleek dat de politicus geen immuniteit genoot.

De onderzoeksrechter liet Puigdemont vervolgens vrij onder voorwaarden. Zo moet hij in België verblijven en mag hij het land niet verlaten zonder toestemming te vragen aan de onderzoeksrechter. Hij moet zich ook ter beschikking houden van het gerecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?