Rechtbank legt geen verbod op tegen ruil met veroordeelde Iraanse terrorist Assadi

© Chris Verhaeghe
04/10/2022

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg verbiedt ons land niet om de veroordeelde Iraanse diplomaat Assadollah Assadi uit te leveren aan Iraanse autoriteiten. “De rechter heeft de vraag van de eisers ongegrond verklaard,” zegt meester Chloë Georgiev, die de belangen behartigt van de in Iran opgesloten Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele.

In theorie kan Vandecasteele nu worden geruild met Assadi, in het kader van de zogenaamde Iran-deal, het protocol dat België en Iran hebben afgesloten over de overdracht van veroordeelde gevangenen.

Iran-deal

Vorig jaar werd Assadi in Antwerpen tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn rol bij een verijdelde aanslag op een bijeenkomst van de Iraanse oppositie in Parijs.

In juli van dit jaar zette de Kamer van Volksvertegenwoordigers het licht op groen voor de zogenaamde 'Iran-deal', waardoor ons land en Iran gevangenen kunnen uitwisselen. Door die overeenkomst zou de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele kunnen worden geruild met Assadi.

Protest

Een aantal partijen, waaronder Ingrid Betancourt en de Nationale raad voor het Verzet in Iran, vochten de mogelijke uitlevering van Assadi aan de Iraanse autoriteiten aan in een kortgedingprocedure. Het hof van beroep gaf hen gelijk en legde ons land een tijdelijk verbod op, in afwachting van een vonnis op tegenspraak van de rechtbank van eerste aanleg.

Die besliste maandag dat de vraag van de eisers ontvankelijk, maar niet gegrond was. De rechter verbiedt de regering dus niet om Assadi uit te leveren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni