Regering broedt op tientallen steunmaatregelen voor economie

© Belga
20/04/2016

Een gratis pas voor het openbaar vervoer voor toeristen, een enveloppe van 400.000 euro voor de beveiliging van concert- en evenementenzalen en een overlegplatform om de steunmaatregelen aan bedrijven te begeleiden. Dat zijn enkele nieuwe maatregelen die woensdagmiddag naar voor geschoven werden tijdens een vergadering van de Brusselse regering met de sociale partners.

"Een uitzonderlijke situatie vereist uitzonderlijke maatregelen", vatte minister-president Rudi Vervoort (PS) het samen. Hij verwees naar het tijdelijk schrappen van de hotelbelasting en de 5 miljoen euro steun voor bedrijven die in financiële problemen dreigen te komen, beslissingen die vorige week werden genomen.

Minister van Economie Didier Gosuin (Défi) kondigde een enveloppe van 80.000 euro aan voor de specifieke omkadering van de bedrijven die steun vragen aan het gewest. Daarnaast komt er een permanent overlegplatform waar regering en sociale partners het hele steunproces monitoren.

Voor viceminister-president Guy Vanhengel (Open VLD) moet er alles aan gedaan worden om de luchthaven van Zaventem zo snel mogelijk volledig operationeel te maken. Brussel Nationaal ontvangt jaarlijks 20 miljoen passagiers of tweemaal de Belgische bevolking. "Als die motor stilvalt, zijn de gevolgen enorm."

Philippe Van Muylder (ABVV) pleitte ervoor dat de economische werkloosheid ook van toepassing zou zijn voor werknemers die niet voltijds werken. Heel wat jongeren in de horeca hebben geen volledig uurrooster, stelde hij. Hij pleitte er ook voor om zoals in heel wat buitenlandse metropolen logerende toeristen een gratis pas voor het openbaar vervoer aan te bieden.

Jan De Brabanter van werkgeversorganisatie BECI was tevreden dat de Brusselse regering zich bewust is van de "sense of urgency". Hij kondigde ook nieuwe voorstellen aan.

In een communiqué somt Vervoort de maatregelen aan waarover de regering zich wil buigen:

  • - Een gedeeltelijke vrijstelling van de belasting op terrassen, die voor 2,5 miljoen euro gecompenseerd wordt op de gewestbegroting.
  • - Ongeveer 400.000 euro steun voor de beveiliging van de evenementenzalen en culturele locaties die subsidies krijgen van het Brussels Gewest.
  • - Een grootschalige campagne om Brussel te promoten in België en in het buitenland via verschillende kanalen, maar ook tijdens allerlei evenementen in aanwezigheid van onder meer Minister-President Rudi Vervoort. Daarvoor zal een bedrag bestemd worden van 395.000 euro.
  • - Een groot promotieplan voor een bedrag van 180.000 euro om het verblijfs- en dagtoerisme in Brussel terug te bevorderen, in samenwerking met verschillende websites die gespecialiseerd zijn in bestemmingspromotie zoals Trip Advisor, The Lonely Planet en de Guide du Routard. - De versterking van het fiscaal compensatiefonds.
  • - Een snelle, versterkte en tijdelijke begeleiding voor de getroffen ondernemingen (boekhoudkundige, fiscale en juridische ondersteuning, ondersteuning bij de ontwikkeling, coaching, enz.), via de dienst 1819. Het Gewest trekt daarvoor een subsidie uit van een miljoen euro.
  • - Het optrekken van het budget voor investeringssteun voor de sectoren in moeilijkheden met 2 miljoen euro.
  • - De samenstelling van een pool van experten rond Impulse, Atrium en het COm (Centrum voor Ondernemingen in moeilijkheden), die zal opereren onder de noemer "Restart.brussels" en gefinancierd wordt voor een bedrag van 600.000 euro, om de getroffen ondernemers op verschillende manieren te begeleiden.
  • - De terbeschikkingstelling van twee crisisproducten via Finance.brussels, al naargelang de grootte van de onderneming. Voor zelfstandigen en ZKO's wordt voorzien in de toekenning van investeringskredieten van maximaal 20.000 euro tegen een beperkt tarief en voor de grotere ondernemingen in kredieten die kunnen oplopen tot 250.000 euro.
  • - De invoering van een tijdelijke regeling waarbij het Waarborgfonds specifieke waarborgen verleent aan de getroffen ondernemingen die tussen november 2015 en april 2016 een aanzienlijke omzetdaling gekend hebben.
  • - De versterking van het BRC Horeca na een behoeftenevaluatie.
  • - De uitwerking van een handvest met de banksector om de financieringscapaciteit van de ondernemingen te versterken. Het is de bedoeling om 120 miljoen euro proberen op te halen en die in de reële Brusselse economie te pompen.
  • - Het monitoren van de gevolgen van de crisis voor de tewerkstelling van de Brusselaars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni